Středočeský kraj přiznal dluh dopravnímu podniku, zaplatí mu 6,5 milionu

Praha – Za loňský provoz autobusových linek, které zajíždějí za hranice Prahy, dostane pražský dopravní podnik 6,5 milionu korun od Středočeského kraje. Ředitel podniku Jaroslav Ďuriš po svém nástupu upozornil, že kraj neplatí částku, kterou má s dopravním podnikem nasmlouvanou. Radní teď schválili její doplacení.

Když Jaroslav Ďuriš v září nastoupil do čela Dopravního podniku hl. m. Prahy, hovořil i o tom, že Středočeský kraj neplatí za dopravu, kterou si objednává. „Jsou v tom minimálně desítky milionů korun,“ řekl tehdy Ďuriš v Otázkách Václava Moravce.

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) uznal, že by kraj dopravnímu podniku měl platit, odmítal ale výši dluhu. „Jeho (Ďurišova) slova byla pro nás, lidově řečeno, podpásová a trochu nás i zaskočila,“ řekl Řihák.

Částka, kterou kraj dopravnímu podniku platí, vychází ze smlouvy uzavřené v roce 2009, mělo by se jednat o kompenzaci rozdílu mezi náklady na regionální dopravu a příjmy z jízdného. Kraj se s DPP nakonec dohodl, že za loňský rok zaplatí 6,5 milionu korun, vyplacení částky teď schválili radní. „Své pozice si zástupci dopravce i kraje tvrdě bránili, a proto jsem nyní skutečně rád, že jsme nakonec problém vyřešili a dohodli se,“ podotkl hejtman Řihák.

Středočeský kraj a Praha začaly letos připravovat společný dopravní systém, který by ukončil zdvojené působení Pražské integrované dopravy a Středočeské integrované dopravy v části kraje. Vznikne-li jednotná integrovaná doprava, bude muset Středočeský kraj s dopravním podnikem spolupracovat ještě intenzivněji, bude se podílet na objednávání dopravy, dopravní podnik je přitom spolu s Českými drahami jedním z největších dopravců do systému zapojených.