Strahovské koleje už rok bojují se štěnicemi, podle studentů ale hmyz v pokojích zůstává

Koleje Českého vysokého učení technického (ČVUT) na pražském Strahově trápí od loňského léta štěnice. Na boj proti nim už vydalo vedení za poslední rok přes čtyři miliony korun, dezinsekcí prošla více než půlka pokojů. Pro Českou televizi to uvedl Michal Vodička, ředitel Správy účelových zařízení ČVUT. Podle něj se situace výrazně zlepšila, konkrétní čísla však uvést odmítl. Někteří studenti zvažují přestěhování na jiné koleje, štěnice u nich totiž zůstávají i po čtvrtém postřiku.

„Na patře se dělal preventivní postřik, protože se v budově objevily štěnice. Za čtrnáct dní jsme je měli u nás na pokoji,“ vzpomíná Petr Šťovíček, dvaadvacetiletý student Fakulty stavební. Na Strahově bydlí druhým rokem.

„Štípanců jsem měl pár, byly to takové malé červené tečky. Štvalo mě hlavně to, že když jsem každý víkend přijel domů, musel jsem kufry nechávat před dveřmi a všechno prádlo šlo hned do pračky, aby se štěnice nedostaly k nám. Člověk je pak paranoidní, má pocit, že po něm stále něco leze,“ dodává Šťovíček. Celkem napočítal čtyři postřiky, po každém ale štěnice na pokoji opět objevil.

Čtyři ošetření nestačila ani pokoji, na kterém bydlí jednadvacetiletý student Fakulty elektrotechnické Richard Randák. „Přestal jsem věřit, že se kdy štěnic zbavíme. Proto jsme se s dalšími čtyřmi nebo pěti spolužáky rozhodli přestěhovat do areálu na Podolí,“ přiznává.

„Vedení kolejí bere tento problém velmi vážně. Aktivně spolupracujeme s odborníky z Hygienické stanice hlavního města Prahy a Státního zdravotního ústavu. Na základě této spolupráce průběžně upravujeme postupy dezinsekční firmy,“ reaguje Vodička.

Díky otevřené komunikaci se podle něj ze Strahova odstěhovalo pouze minimum ubytovaných. „Klíčovým faktorem je, aby ubytovaný včas nahlásil, že se u něj štěnice vyskytují. To se bohužel vždy neděje, dokonce evidujeme případy, kdy nám ubytovaný výskyt štěnice nenahlásil vůbec. To samozřejmě boj proti štěnicím komplikuje,“ dodává.

K založení kolonie stačí jedna štěnice

Podle Michala Zavadila, jednatele společnosti, která má dezinsekci Strahova na starost, představuje štěnice domácí celosvětový problém. „Stačí si dovézt jednu oplodněnou štěnici například v kufru. Ta dokáže založit kolonii a postupně se namnožit. Štěnice se reálně vyskytují ve větší či menší míře ve všech typech ubytovacích zařízení i bez porušení hygienických pravidel,“ vysvětluje.

„Osobní věci lze ošetřit pomocí vysokých teplot. Samotný pokoj je pak ošetřen dezinsekčním přípravkem. Přípravky obecně působí na živé štěnice, ale průběžně se mohou dolíhnout další jedinci z nakladených vajíček. Proto je nutné zásah opakovat,“ objasňuje Zavadil.