Státní zástupce podal obžalobu na celníky v kauze Březinovy lihové mafie

Olomoucké vrchní státní zastupitelství obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Kauza policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky.

„Obžalováni jsou pro rozsáhlou a vysoce závažnou trestnou činnost spočívající v různých formách podpory a napomáhání organizované zločinecké skupině zaměřené na soustavnou produkci, dopravu, skladování a prodej mimobilančního lihu, z něhož nebyla odvedena spotřební daň a který v období roků 2004 až 2012 vznikal ve společnosti MORÁVIA-CHEM,“ uvádí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci na webu

Čtyři obžalovaní jsou v souvislosti s touto trestní činností spjati s Celní správou, z toho tři jsou stále ve služebním poměru, když aktuálně jsou z důvodu vedeného trestního stíhání dočasně zproštěni výkonu služby. Další dva jsou členové původní lihové mafie, kteří již byli dříve v souvislosti s primární daňovou trestnou činností odsouzeni. 

Čelí obžalobě ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, přijímání úplatku, ohrožování utajované informace, z pomoci k trestnému činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby i účasti na zločinném spolčení. Obviněným příslušníkům Celní správy hrozí trest odnětí svobody až na šestnáct let, různou měrou součinnosti se měli podílet na krácení spotřební daně z lihu s celkovou škodou 6,8 miliardy korun.

Ekonomická likvidace nepohodlných

„Součástí podpory organizované zločinecké skupiny podle zjištění přípravného řízení bylo mimo jiné vynášení neveřejných informací z evidencí a trestních spisů celní správy,“ uvádí také vrchní státní zastupitelství v tiskové zprávě. Kromě ovlivnění kontrolních procesů na úseku spotřební daně měla být obviněnými průběžně mařena i vyhledávací a prověřovací činnost pátracích orgánů celní správy.

Obvinění měli organizované zločinecké skupině také pomáhat v ekonomické likvidaci nepohodlných konkurenčních subjektů na černém trhu s alkoholem. Tím si tato skupina vytvořila dominantní postavení v tomto segmentu, protože hlava skupiny svým odběratelům kromě samotných dodávek nezdaněného lihu a alkoholových výrobků současně zajišťovala ochranu před orgány státní moci.

Bez krytí by skupina nemohla pracovat

„Je nepochybné, že bez krytí a přímého ovlivnění činností Celní správy ČR souvisejících s procesem denaturací lihu, kontrolou přeprav mimobilančního lihu a výrobou lihovin, by tato skupina nemohla dlouhodobě fungovat,“ uvedl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda.

„Dosavadní zjištění nasvědčují závěru, že se nejednalo jen o izolované selhání některých jednotlivců, ale o systémové narušení chodu orgánů Celní správy ČR v oblasti spotřební daně, jehož organizovaná zločinecká skupina ve svůj prospěch dosáhla a na které státní moc nebyla schopna po relativně dlouhou dobu reagovat,“ uzavřel Šereda.

Lihová kauza zahrnuje období let 1998 až 2013, ve kterém podle žalobců mafie obchodovala s 21 miliony litry nezdaněného lihu, únik na daních soud nakonec vyčíslil na 5,6 miliardy korun. S případem se pojí přibližně další tři desítky kauz. Sám Radek Březina byl s dalšími šesti lidmi za nelegální obchody s lihem pravomocně odsouzen, dostal 13 let. Loni v červnu mu brněnský krajský soud tento trest nepravomocně zvýšil na 14 let a devět měsíců, podle rozsudku se v letech 2012 až 2014, když byl ve vazbě kvůli lihové kauze, pokusil uplatit kriminalistu a snažil se ovlivnit desítky svědků.

Rozsáhlý případ celníků v kauze Březiny ukončili policisté po čtyřech letech vyšetřování. Žalobce Radim Obst v srpnu při ukončení vyšetřování řekl, že svou roli hrálo obsáhlé objasňování velkého rozsahu skutečností či komplikované zajišťování důkazů, délku řízení podle něj ovlivnilo i to, že se během vyšetřování třikrát změnila osoba vyšetřovatele.