Starý most na Kolínsku čeká demolice – anebo vyhlášení památkou

Klášterní Skalice (Kolínsko) – Statici doporučili zbourat most v Klášterní Skalici, který loni poškodila loňská povodeň. Kraj již demolici a stavbu nového mostu připravuje, ale část místních obyvatel chce operaci zabránit. Mají i podporu odborníků, kteří poukazují na historickou hodnotu poškozeného mostu. Chtějí, aby stát stavbu prohlásil za kulturní památku.

Padne most v Klášterní Skalici? Rozhodne ministerstvo (zdroj: ČT24)

Most v Klášterní Skalici je po loňské povodni v havarijním stavu a podle statiků je nutné nahradit ho novým přemostěním. To se ale v obci nesetkalo s jednoznačným souhlasem. Lidé, kteří usilují o zachování původního mostu v Klášterní Skalici, poukazují na jeho historickou hodnotu. Podporu nalezli i u odborných institucí. „Je postavený z kamenů kláštera, který byl rozebíraný na konci 18. století,“ zdůraznila Dorota Havlíková z Národního památkového ústavu. Ředitel Kolínského muzea Josef Ryšlink je potom přesvědčen, že měl být most kulturní památkou již desetiletí. Nyní hledají odpůrci demolice zastání u ministerstva kultury a chtějí, aby mostu ochranu přiznalo.

Most, který má spojovat dvě části obce, však nyní její obyvatele rozdělil. Skupina Skaličanů, ke které patří i starosta Jaroslav Lukeš tvrdí, že most není možné zachovat – v současném stavu omezuje dopravu a navíc představuje nebezpečí, pokud se zvedne voda. „Je tady prostřední pilíř, který zabraňuje průtoku vody. Hladina se vzdouvá, voda v červnu (2013) šla až přes most,“ poukázal starosta. Podle náměstka Krajské správy a údržby silnic Josefa Rabocha je také údržba nové konstrukce levnější.

Středočeský kraj již vyhlásil soutěž na stavební firmu, která starý most zbourá a postaví nový železobetonový, ale poté, co přišel návrh na vyhlášení starého mostu kulturní památkou, musel plány odložit. Zatím je jasné, že se přestavba nestihne do konce roku. Silničáři musí počkat, jak rozhodne komise, která bude během září posuzovat památkovou hodnotu mostu. Podle starosty Lukeše tak přetrvá především problém s omezenou nosností poškozeného starého mostu a obec tak zůstane rozdělená na dvě části – nejenom fyzicky, ale i symbolicky.

Památkáři chtějí v nejbližší době vytipovat i další mosty na toku Výrovky, které by si podle nich také zasloužily památkovou ochranu.