Starostka Chropyně brala za zpracovávání dokumentů pro radnici peníze navíc. Podle soudu tím zákon neporušila

Okresní soud v Kroměříži zprostil obžaloby starostku Chropyně na Kroměřížsku Věru Sigmundovou (ČSSD) a tajemníky městského úřadu Jaroslava Kotulu a Jiřího Roseckého. Obžalováni byli ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Žalobce je vinil z nezákonného uzavírání dohod o provedení práce a hrozilo jim až pětileté vězení.

Podle státního zástupce Radima Daňhela uzavírali tajemníci se Sigmundovou v letech 2015 a 2016 dohody o provedení práce na činnosti, které měla ze zákona vykonávat v rámci své funkce starostky. Šlo především o zpracování dokumentů týkajících se strategického rozvoje města a regionu. Za to Sigmundová podle obžaloby pobírala peníze navíc, přičemž celková škoda způsobená městu měla být téměř sto tisíc korun.

Externí firma by stejnou práci udělala dráž

Věra Sigmundová, stejně jako bývalý tajemník úřadu Kotula a současný tajemník Rosecký, už dříve uvedli, že městu nezpůsobili svým jednáním žádnou škodu a cítí se nevinní. Oba tajemníci vypověděli, že práci starostce zadávali na základě jejích schopností a zkušeností a že si na to sice mohli najmout například i externí firmu, město by to však podle nich pravděpodobně vyšlo dráž.

Sigmundová řekla, že se dohody týkaly administrativní činnosti, která nespadala do náplně práce starostky. Uzavírání dohod bylo podle ní vždy iniciativou tajemníka, který také stanovoval výši odměny za odvedenou práci. Skutečnost, že práce by stála více, pokud by ji dělala externí firma, potvrdil u soudu i svědek, který působil jako hlavní metodik a zpracovával některé kapitoly dokumentů, podílel se i na veřejném projednávání a dotazníkovém šetření.

Soud řeší ještě jednu kauzu spojenou se starostkou

Kroměřížský soud řeší od konce května ještě jednu kauzu, která se týká starostky Chropyně. Podle obžaloby schválila proplacení faktury na víc než milion korun z rozpočtu města firmě, která rekonstruovala tenisové kurty, i když společnost neodvedla část smluvených prací. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby jí při prokázání viny hrozí rok až pět let vězení.