Starosta nechal bez povolení vykácet alej v Žebráku

Žebrák - Téměř sto osmdesát stromů podél potoka v centru Žebráku na Křivoklátsku padlo za oběť plánované stavbě protipovodňové zdi. Hořovický úřad přitom povolil vykácení jen necelé poloviny z nich. Stromy nechal pokácet místní starosta na žádost Lesů ČR, které protipovodňovou ochranu budují. Postup starosty nyní prověřují úřady.

Lesnická pila poslala k zemi celkem 177 vzrostlých lip, olší a javorů. Hořovický úřad přitom tak masivní kácení nepovolil. „Náš úřad vydával povolení pro vykácení 75 kusů stromů do průměru 50 centimetrů,“ potvrdil Jan Blecha. Stromy zmizely, aby udělaly prostor protipovodňové zdi, kterou na břehu Stroupinského potoka budují Lesy České republiky.

Ty se nakonec rozhodly udělat mnohem větší zásah, než povolili úředníci, požádali proto o spolupráci starostu Žebráku. „Kácení bylo řádně povoleno rozhodnutím příslušného orgánu ochrany přírody, Městským úřadem Žebrák,“ hájí postup Lesů ČR jejich mluvčí Zbyněk Boublík.

Sám starosta Daniel Havlík připouští, že o kácení nerozhodovalo zastupitelstvo. Rozhodnutí nemohl nikdo připomínkovat, ani se proti němu odvolat, na úřední desku ho totiž nevyvěsil. Havlíkův postup už prověřuje inspekce i kraj a místní sepisují petici.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)