Staroměstská radnice slaví výročí. Místo poslechu orloje lidé zamířili do podzemí

Staroměstská radnice slaví 680 let od svého zřízení. Při té příležitosti uspořádala speciální prohlídky, při kterých se návštěvníkům otevřela podzemní sklepení radničních domů. Všech dva tisíce vstupenek si lidé rozebrali během patnácti minut.

Těžké posuvné kovové dveře otevírají na Staroměstské radnici vstup do běžně nepřístupných prostor, přesněji řečeno do jejího podzemí. Návštěvníci se tudy dostali do podzemí domu U Minuty ze 14. století. V prostoru je vlhko a pavučiny. Když radnici na konci války ostřelovali nacisti, byl tam lazaret. Teď podzemí prostory slouží hlavně jako kolektor.

Výročí Staroměstské radnice otevřelo podzemní prostory (zdroj: ČT24)

„Chodba spojuje Staroměstskou radnici s Novou radnicí na Mariánském náměstí a pokračuje dál až do nové úřední budovy,“ přiblížil manažer ze Staroměstské radnice Antonín Baloun. Někde chodba vyžaduje, aby se člověk sehnul, jinde se zase šplhá po žebříku. Podzemní cesta ústí na náměstí Franze Kafky.

Výstavní splašky

Další zajímavé prostory se skrývají hned u orloje. Je zde jediné místo, kde se do pražské kanalizace dá vstoupit bez žebříku a suchou nohou. Komoru nechal vybudovat císař František Josef l. Chtěl ukazovat návštěvám, jak je Praha pokroková, i když to tady zrovna nevonělo.

Pražská kanalizace pod Staroměstským náměstím
Zdroj: ČT24

Splašky ze Starého i Nového Města, Žižkova a Vinohrad se stékají jen pár metrů pod nohama turistů. „Stoka dále pokračuje ulicí Pařížská,“ poznamenal vedoucí střediska odpadních vod Milan Zeliska.

Většina turistů ale nepřichází na Staroměstské náměstí, aby zkoumala pražskou kanalizaci. Hlavním lákadlem je samotný orloj, na něm ale ještě pracují restaurátoři. Odbíjení orloje a průvodu apoštolů se turisté dočkají už za dva týdny. Přesně 28. září v 18 hodin se historický stroj zase rozběhne.