Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.

Robert Knobloch byl z vazby propuštěn ve středu. „Vzhledem k tomu, že se obě strany vzdaly práva stížnosti, vydal soud ve středu příkaz k propuštění obviněného. Propuštěn z vazby byl už v průběhu středy,“ uvedla mluvčí soudu Petra Láníčková. 

V kauze bylo obviněno třináct lidí. Většina se podle olomouckého vrchního žalobce Radima Dragouna k trestné činnosti doznala. Po výslechu byli propuštěni na svobodu.

Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista Knobloch byl dlouholetým sponzorem ODS a podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem a spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony, zjistila ČTK.

Mezi obviněnými je někdejší krajský šéf ODS a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha. Trojici hlavních aktérů vedle Knoblocha a Záchy podle Deníku N doplňuje Roman Láčík, tehdejší manažer stavebního koncernu Porr, který údajně z ovlivňování zakázek v uplynulých dvou letech profitoval, a to díky organizovanému způsobu výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj.

Zadržen byl podle informací ČTK také v pondělí odvolaný ředitel krajské správy silnic David Štěpánek. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam další zástupci stavebních firem.

Policie kalkuluje s padesátimilionovou škodou

Způsobená škoda se odvíjí od objemu silničních zakázek. Podle předběžné kalkulace policie způsobili organizátoři nezákonným ovlivňováním veřejných zakázek škodu zhruba 50 milionů korun. Žalobci ji však dosud oficiálně nezveřejnili.

Krajský úřad se už v úterý připojil k žalobě a bude požadovat náhradu vzniklé škody, kterou ještě upřesní a do žaloby doplní, řekl ve čtvrtek hejtman Josef Suchánek (STAN). „Potřebujeme tam ještě dodat jeden parametr, a to je vyčíslení škody, která nám vznikla,“ uvedl Suchánek. 

Všichni z třináctičlenné skupiny jsou obviněni z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch.

Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku hrozí až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.