Slovanskou epopej návštěvníci zámku v Moravském Krumlově uvidí v polovině prázdnin

Události: Slovanská epopej se vrátila do Moravského Krumlova (zdroj: ČT24)

Slovanská epopej Alfonse Muchy se po deseti letech vrací z Prahy na Moravu. Cyklus dvaceti velkoplošných pláten byl v minulých týdnech převezen do Moravského Krumlova, kde zůstane dalších pět let. Tamní zámek musel kvůli tomuto dílu projít rekonstrukcí, zejména Rytířský sál, kde budou plátna vystavena. Pořízena musela být například speciální protipožární technika nebo zabezpečovací systém. Modernizace stála asi 58 milionů korun.

Moravský Krumlov o navrácení díla usiloval podle starosty Tomáše Třetiny (TOP 09) od chvíle, kdy bylo odvezeno do hlavního města, což bylo v roce 2011. „Tam byl zásadní problém právě v té připravenosti prostor krumlovského zámku. Velkým problémem bylo vlastnictví zámku. My jsme to projednávali na zastupitelstvu a právě v těchto dnech je to pět let, co jsme zámek koupili,“ řekl.

Z krumlovského zámku a jeho výstavních prostor se stalo naprosto profesionální a nádherné prostředí, ve kterém lze vystavovat věci světového formátu.
Tomáš Třetina
starosta Moravského Krumlova

Radikální úpravou v Rytířském sále krumlovského zámku byla podle starosty změna klimatu. „Je tam udržována stálá teplota a stálá vlhkost. Je velmi dokonale provedeno osvětlení těch pláten, je tam i prostor, který nabízí vystavení Slovanské epopeje tak, jak si zaslouží,“ dodal. 

Odborníci, kteří dohlíželi na instalaci pláten i nastavení ideálních klimatických podmínek, v pondělí provedli závěrečnou inspekci.

Třetina také uvedl, že jednání s vedením Prahy ohledně navrácení díla na Moravu bylo velice korektní. Byla stanovena pravidla s tím, že pokud je Moravský Krumlov splní, bude se moci dílo na nějakou dobu do tamního zámku vrátit. „My jsme podmínky splnili a (pražská) radní  (Hana) Třeštíková (Praha 7 sobě) také splnila své slovo. Samozřejmě bylo to mnohdy ,na nervy', ale podařilo se to,“ poznamenal. 

Slovanská epopej je opět v Moravském Krumlově (zdroj: ČT24)

V pondělí má začít jakýsi zkušební provoz výstavy, aby se mohly doladit poslední detaily. Veřejnost by se pak na dvacítku pláten mohla podívat zhruba na přelomu července a srpna, oficiální otevření expozice je však naplánováno až na 10. září. To je podle starosty termín, ve kterém si mohou udělat čas všichni, kterým chce město poděkovat. 

Po pěti letech v Moravském Krumlově by se pak epopej měla opět vrátit do Prahy, kde by měla být minimálně 25 let. Třetina uvedl, že město je v kontaktu s vnukem Alfonse Muchy Johnem Muchou. „John tady už byl, my jsme mu ukázali, kde epopej bude vystavena, tak aby i on věděl, že se o ni staráme tak, jak si zaslouží,“ řekl s tím, že umělcův vnuk městu vždy vyjadřoval podporu.  

Slovanská epopej
Zdroj: ČT24

Cyklus obrazů tvoří dvacet velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších osmnáct let a věnoval je Praze. Prvních jedenáct pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu.

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud je v roce 2011 tehdejší vedení metropole nechalo odvézt. Poté byly v depozitáři Galerie hlavního města Prahy, protože je Praha nemá kde vystavovat. Po návratu do metropole má být dílo na 25 let umístěno v budově Savarinu na Václavském náměstí.