Šéfredaktor Vlasteneckých novin Velička dostal podmínku za rasistický článek o tragickém požáru

Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek uložil šéfredaktorovi webu Vlastenecké noviny Radku Veličkovi podmínku za rasistický článek, který napsal po požáru, při němž v roce 2020 v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí včetně několika dětí. Trest vězení na dva roky je podmíněně odložený na tři roky. Velička byl rovněž odsouzen k třicetitisícovému peněžitému trestu a propadnutí notebooku, který použil. Spolek Centrální informační agentura, který web vydával, soud zrušil, řekla soudkyně Barbara Marinčáková. Rozsudek zatím není pravomocný. Velička se aktuálního jednání neúčastnil.

Velička ve svém textu uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové, a o zemřelých psal jako o škodné a parazitech. Článek se na portálu Vlastenecké noviny objevil den po požáru. O zemřelých psal jako o cikánech, ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) už předtím řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky menšin.

Soudkyně konstatovala, že se nade vší pochybnost prokázalo, že oba obžalovaní (Velička i spolek) se činu dopustili. Prokázalo se to zejména z listinných důkazů, z analýzy počítače, domén a jejich vlastnictví a také z analýzy toho, kdo k nim přistupoval a kdo je mohl editovat.

Velička čin popíral a hájil se například svobodou slova. Uváděl, že článek nenapsal on, ale jiní lidé, a že jim jejich text nemůže cenzurovat. I když u aktuálního jednání nebyl, soudu poslal svůj závěrečný návrh. Opatrovnice Centrální informační agentury podala proti rozsudku na místě odvolání a státní zástupce si pro případné odvolání ponechal lhůtu.

Seznam osob k „totálnímu vyřešení“

Trest pro Veličku je souhrnný, protože obviněného nedávno Obvodní soud pro Prahu 4 odsoudil trestním příkazem za přečin násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Týkalo se to dalšího zveřejněného textu, a to „Seznamu osob k totálnímu vyřešení po revoluci“, na který Velička zařadil desítky lidí, včetně novinářů, i některé instituce.

V případě Centrální informační agentury soud rozhodl o jejím zrušení, byť jde o nejpřísnější trest, který lze právnické osobě uložit. „Neshledala jsem podmínky pro uložení peněžitého trestu či trestu zákazu činnosti. Z obsahu spisu vyplývá, že Centrální informační agentura sloužila toliko k naplňování cílů, v nichž byly spatřeny ty trestné činy. Nevykazuje žádnou jinou činnost a v podstatě i sám obžalovaný v rámci svého závěrečného návrhu víceméně potvrdil, že nefunguje, nemá žádnou náplň, takže z toho důvodu byl uložen tento trest,“ popsala soudkyně.