Restaurátoři na hlavním nádraží odkryli znak republiky, zřejmě měl vítat Masaryka

Události: Restaurátoři odkryli na pražském hlavním nádraží znak republiky (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce pražského hlavního nádraží dospěla k interiéru výpravní budovy. Při opravách se ukazuje, že v rozsáhlých secesních prostorách se nacházejí detaily, které překvapují i restaurátory. Například zakrytý státní znak Československa, který měl zřejmě na konci 1. světové války vítat prezidenta Tomáše Masaryka.

Hlavní nádraží platí za největší českou secesní památku. Tehdy nová výpravní budova byla postavena v secesním slohu na začátku 20. století podle návrhu Josefa Fanty. Při rekonstrukci secesních interiérů památkáři nacházejí i pro ně nečekané poklady.

Například na zdi největšího sálu začíná být čím dál zřetelnější státní znak Československé republiky. Ještě před třemi lety přitom místo něj byla spíše velká skvrna, i když její tvar naznačoval, co by mohla zobrazovat.

Členitou strukturu bylo třeba nejprve pracně vyloupat skalpelem z novějších nátěrů. Nyní restaurátoři opatrně, centimetr po centimetru, obnovují původní barvu. Stojí při tom na lešení ve výšce přesahující osm metrů.

Znak je zřejmě svědectvím euforie, která zavládla po vyhlášení Československa, ještě před příjezdem T. G. Masaryka jako prvního prezidenta z exilu. „Autor byl pověřen tím, že má Tomáši Garriguovi Masarykovi připravit československé přivítání, a vypravil tu ještě neschválený československý znak,“ popisuje restaurátor Petr Svoboda.

Veřejnost znak uvidí 1. dubna

Správa železnic chce znak 1. dubna ukázat zájemcům z řad veřejnosti, rekonstrukce pak bude ale nadále pokračovat, část budovy se znakem by cestujícím mohla být plně přístupná na podzim.

„Vznikne tady kavárna, pro tyto prostory a pro sloupový sál, kde bude business lounge, hledáme provozovatele,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Část prostoru chce Správa železnic využívat pro různé kulturní akce, jejichž je pořadatelem, a pro jednání.