Radnice v Českých Budějovicích boj o koněspřežku nevzdává

České Budějovice - V Českých Budějovicích se koněspřežka nejspíš neobnoví. Může za to rozhodnutí soudu, dal za pravdu odpůrcům stavby a umožnil jim, aby se bránili. Radnice se s rozsudkem teprve seznamuje, odmítá tvrzení, že prohrála a je ochotna vrátit se třeba až na začátek jednání. Odpůrci teď chtějí záměr definitivně zablokovat, považují její obnovu za plýtvání penězi. Z koňské dráhy není nadšena ani policie.

Na českobudějovických slavnostech ještě tahal kůň vagon po kolejích. Tento záběr zůstane pouze v archivu, koněspřežka se do historického centra zřejmě nevrátí. Soud vrací spor o její obnovu na začátek, odpůrci se radují. „Je to pouze snaha vytáhnout finanční prostředky z městské pokladny,“ uvedl odpůrce stavby a předseda Sdružení majitelů historických domů Karel Pražák. Primátor města Juraj Thoma (ODS) se však nevzdává: „Jsme ochotni a připraveni vstoupit do jednání znovu, byť by mělo začít znovu od nuly.“

Radnice se téměř šest let snažila oprášit koněspřežku, chtěla oživit historické jádro. Jak uvedla mluvčí Policie ČR České Budějovice Regina Tupá, výhrady od začátku měli i policisté: „Policie se přiklání spíše k tomu, aby tato aktivita byla mimo historickou část města.“ Proti byli také někteří vlastníci domů: když nepomohly protesty, začali se soudit. Teď padlo klíčové rozhodnutí, radnice musí přihlédnout k jejich připomínkám. Odpůrci chtějí veškeré přípravy zablokovat. Právní zástupce odpůrců koněspřežky Václav Junek prohlásil: „Tento projekt omezuje práva vlastníků nemovitostí, které sousedí s tímto projektem.“

Radnice o prohře nehovoří, Juraj Thoma dodal: „Neházíme flintu do žita. Zažíváme podobné problémy, jako zažíval František Antonín Gerstner, když začínal se stavbou koněspřežné dráhy.“ Koněspřežka má své zastánce, pod peticí za její obnovu jsou stovky podpisů. Ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr vysvětlil: „Je to jediná národní kulturní památka ve městě České Budějovice a skutečně stojí za to ji zrevitalizovat.“ Vybudování repliky unikátní železnice mělo přijít na 70 milionů korun.

V krajském městě bude projekt připomínat zatím pouze ulice U koněspřežky, právě v její blízkosti chtěli radní vytvořit zázemí pro koně.