Přerov má další ochranu proti povodním. V rámci stavby vznikla i relaxační zóna

V Přerově byla dokončena další etapa rozsáhlých protipovodňových opatření. Jde o více než půl kilometru dlouhé protipovodňové zídky u tenisových kurtů a zhruba čtvrtkilometrový úsek na nábřeží mezi mostem Legií a železničním mostem. Opatření mají zabránit vylití řeky Bečvy z koryta. U tenisových kurtů investice doplnila i nová relaxační zóna s terasami a lavičkami, město za ni zaplatilo 900 tisíc korun. Povodí Moravy plánuje i další etapu v této oblasti, půjde o opatření u Prosenic, řekl generální ředitel Václav Gargulák.

Zídky se stavěly od loňského března, investorem bylo Povodí Moravy. Celkem šlo o stavbu protipovodňových zídek v délce 750 metrů. Součástí této etapy protipovodňových opatření je také zhotovení hradidlových komor na kanalizační síti a dodávka mobilního hrazení. Náklady vyšly na 72 milionů korun.

„Jde o třetí část protipovodňových opatření, která navazuje na etapy výstavby ochranných zdí na nábřeží Edvarda Beneše a v lokalitě u Kazeta,“ uvedl ředitel Povodí Moravy. Doplnil, že protipovodňová opatření ochrání obyvatele Přerova před padesátiletou vodou. „Celý koncept protipovodňových opatření se dokončí až vybudováním vodního díla Skalička,“ dodal Gargulák.

Obyvatelé města podle něj vidí jen část protipovodňových zídek, jsou totiž zasazeny do země tak, aby poskytovaly ochranu i před spodní vodou. Kolem ní vede cyklostezka. „Celá cyklostezka je vyvýšena, stojíme vlastně na hrázi. Byť vizuálně to vypadá jako malý obrubník, skutečně je ta zídka mohutná a je zasazena do terénu, aby zabraňovala pronikání spodní vody,“ doplnil.

Místo, kde se voda z Bečvy vylévá jako první

Podle odborníků se v místech, kde se protipovodňová opatření budovala, voda vylévá z břehů jako první. Ochranu před povodněmi vítají i zástupci města, podle primátora Petra Vrány (ANO) Přerované dodnes vzpomínají na 7. červenec 1997, kdy město zasáhla obrovská povodeň.

„Když se zvedne Bečva, lidé jsou stále ve stresu. Tato protipovodňová opatření určitě přinesou lidem klid. Budou vědět, že když přijde padesátiletá nebo stoletá voda, nestane se něco tak fatálního jako v roce 1997,“ řekl primátor.

Podle Garguláka se chystá v této oblasti už čtvrtá etapa protipovodňových opatření, půjde o takzvaný záchytný profil Prosenice. „Při povodních se na Bečvě vyskytuje velké množství plovoucího dřeva. V Prosenicích bude upraven profil tak, aby toto spláví bylo zadrženo a nepokračovalo dál k soutoku s Moravou, kde působí velké problémy,“ dodal Gargulák.

Přerov buduje protipovodňová opatření po zkušenostech z roku 1997. Tehdy město zasáhla stoletá voda, která zaplavila větší části města až do výše tří metrů. Po záplavách bylo vydáno 47 demoličních výměrů, staticky bylo narušeno 23 domů. Zatopených bylo dohromady 250 domů a 226 obecních bytů. Menším záplavám se město nevyhnulo ani v dalších letech.