Pracovníci šumavského národního parku vytvořili černou skládku. Správa slibuje potrestání viníků

ČIŽP vyšetřuje vznik černé skládky na Šumavě (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyšetřuje případ černé skládky u Prášil. Na ní je zvláštní, že ji vytvořili pracovníci Národního parku Šumava. Do lesa navozili kusy rozebraných dřevěných můstků, které v létě opravovali u Frauenthalu. Správa národního parku to považuje za selhání svých zaměstnanců a už oznámila, že je potrestá.

Černá skládka se objevila na okraji lesa asi čtyři sta metrů od lanového centra v Prášilech. Pohozeny tam byly kusy zábradlí a dřevěné trámy různých délek, celkem tři naložené valníky. Trámy na skládce byly natřené červenou barvou a obsahovaly kovové svorky a dlouhé hřebíky.

Pracovníci Národního parku Šumava vše na konci minulého týdne převezli na jiné místo. „A to na jeden pozemek v obci Prášily. Odpad bude zlikvidován tak, jak zlikvidován být už měl,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. 

Mluvčí přiznal, že pochybili zaměstnanci parku. „Je to věc, která nás samozřejmě mrzí, okamžitě došlo k nápravě,“ uvedl. 

Vyšetřování ČIŽP začalo v pondělí

Inspektoři se o nelegální skládce dozvěděli teprve v pondělí. „Zítra (v úterý) tam naši inspektoři vyjedou na kontrolu. Musíme prověřit, kolik tam toho bylo, kam se to odvezlo, a porovnat evidenci,“ uvedla ředitelka plzeňské pobočky ČIŽP Petra Horčicová. 

Skládka překvapila i starostu obce Prášily Libora Pospíšila (nestr.). „Já o celé věci nic nevím, takže vám k ní ani nemůžu nic sdělit, nechci o věci spekulovat,“ odpověděl starosta na dotaz ČT. 

Pochybení zaměstnanců řeší přímo ředitel správy Národního parku Šumava. Ve hře je napomenutí nebo finanční postih. Inspekce může za porušení zákona o odpadovém hospodářství uložit pokutu až do výše 25 milionů korun.