Poplatek za popelnice v Praze podraží o třetinu

Poplatek za popelnice v Praze podraží (zdroj: ČT24)

O třicet procent podraží svoz komunálního odpadu v hlavním městě. Změnu znění vyhlášky v pondělí schválili pražští radní. Důvodem je snaha snížit částku, kterou musí město za svoz každoročně doplácet. Zvýšení poplatku přinese do městské pokladny ročně asi 220 milionů korun navíc. Naopak město nově zavede svoz bioodpadu, který by měl občany vyjít na polovinu současné částky.

V současnosti platí pražské domácnosti za svoz odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, v závislosti na četnosti a velikosti kontejneru. Podle dokumentu, který radní schválili, dosahují roční náklady na svoz téměř na miliardu korun. Na poplatcích magistrát vybere 723 milionů a rozdíl pokrývá z rozpočtu.

„Při zvýšení poplatku za komunální odpad o třicet procent budou výrazně sníženy náklady města na zajištění systému nakládání se směsným komunálním odpadem v Praze s tím, že finanční účast města se při plném výběru nově stanoveného poplatku sníží na asi tři procenta,“ píše se v předloženém textu.

Opoziční zastupitelé zvyšování poplatků kritizují. „Je dalším důkazem neschopnosti vedení města. Rada by měla řešit, jak život Pražanům usnadnit, místo toho však přichází s dalším plánem, jak bydlení v Praze ještě zdražit,“ prohlásila předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Vytříděného odpadu byla loni pětina

V novele vyhlášky radní schválili také zavedení svozu bioodpadu. Teď si ho mohou zájemci objednávat u městské firmy Pražské služby (PSAS). Od svého kroku si vedení města slibuje rozšíření svozu bioodpadu a také poloviční ceny.

Podle Patrika Nachera, zastupitele za ANO, vyšší poplatky za popelnice a nižší za bioodpad nepřinutí občany více třídit. „Přejmenoval bych koalici změny, jak si říká, na koalici zdražování, jedná se už o několikátou položku. Negativní motivace podle mě nefungují,“ uvedl.

Lidé v metropoli loni vyprodukovali 321 tisíc tun odpadu, o rok dříve to bylo 304 tisíc tun. Vytříděného odpadu bylo loni 57 tisíc tun, tedy zhruba pětina, nejvíce se třídil papír. Další odpad končí ve sběrných dvorech, kterých jsou v Praze dvě desítky. Svoz odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole provádí na základě smlouvy s magistrátem Pražské služby, zbytek zajišťuje firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé.