Plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje čeká největší oprava od 1. světové války

Katedrála svatého Bartoloměje projde rozsáhlou rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Katedrála svatého Bartoloměje v Plzni projde rozsáhlou rekonstrukcí. Velkou část nákladů pokryjí peníze z evropských fondů, zbytek zaplatí farnost. Restaurátorské práce by mohly začít na jaře příštího roku. Hotové by měly být v roce 2019. Takto rozsáhlé opravy zažil chrám naposledy před sto lety.

V katedrále se bude opravovat veškeré vybavení. Kromě dřevěných lavic také varhany, oltáře, sochy, malby na klenbách nebo obrazy. Nově zde přibude i moderní osvětlení a vyhřívání lavic.

Farnost žádala na opravu mobiliáře o celkem 95 milionů korun z evropských dotací. Dalších deset milionů zaplatí sama. Peníze už má přislíbené, čeká ale ještě na konečné potvrzení z ministerstva.

Katedrála svatého Bartoloměje v Plzni
Zdroj: ČT24

Součástí restauračních prací bude i otevření stálé výstavy o zdejší nejvyšší věži v České republice a také o historii kostelních zvonů. V podkroví návštěvníci uvidí i původní krov z 16. století.

Prostor podkroví je veřejnosti běžně nepřístupný, architekt Jan Soukup chce proto expozici otevřít už v příštím roce. „Bude atraktivní navštívit katedrálu, protože to je turistický cíl nejen pro věřící, ale i pro široké okolí a turisty ze zahraničí,“ dodal mluvčí Plzeňské diecéze Ján Grajcár.