Válečný veterán Emil Boček oslavil 98. narozeniny. Proletěl se letadlem, se kterým sám bojoval

Události v regionech: Emil Boček dostal neobvyklý dárek (zdroj: ČT24)

Dodatečný dárek k 98. narozeninám, které oslavil v únoru, dostal armádní generál ve výslužbě Emil Boček. Sběratelé letadel z Podhořan na Chrudimsku a základny armádního letectva v Čáslavi pro něj uspořádali výlet letadlem. A ne ledajakým –⁠ právě takovým, jakým Emil Boček sám za druhé světové války létal v Británii.

Z hangáru v Podhořanech vyvezli ve středu to nejcennější –⁠ cvičné dvojplošníky De Havilland Tiger Moth. Oba originály z Anglie, z druhé světové války. Jeden vyrobený v roce 1939, druhý o rok později.

„Na tom jsme začali létat v Anglii, na Tiger Moth. A pak se přešlo na další mašiny, až jsme skončili na těch spitfirech,“ vzpomínal před letem Emil Boček. Za sebou má přes 74 letových hodin ve válečné vřavě a je držitelem nejvyšších vyznamenání.

Na palubu pozval Bočka Ivo Kardoš, sám pilot vojenského gripenu. Oba se vrátili o 79 let zpět. „Naše generace vyrostla na knihách od pilotů z druhé světové války, jsou takovým vzorem chování, vlastenectví, odkazu, který nám nechali,“ vyprávěl také Kardoš.

Došlo i na gripeny

Do druhého dvouplošníku nasedl kardinál Dominik Duka. Jeho otec byl za války u letců v Anglii zbrojířem.

Přelet s prvky akrobacie z Podhořan na základnu v Čáslavi trval čtvrt hodiny. Hold generálu Bočkovi a posádkám dvouplošníků vzdaly dva armádní gripeny. Historické stroje doprovodily na přistání.

„Snažíme se připomínat odkaz válečných hrdinů, odbojářů. Už jich je málo nebo skoro nejsou, tak je to na nás mladších a na strojích ve sbírce, abychom to lidem přiblížili,“ poznamenal pilot a sběratel letadel Richard Santus.