Papežský nuncius požehnal zahájení lázeňské sezony

Karlovy Vary - V Karlových Varech dnes zahájili lázeňskou sezonu. Papežský nuncius požehnal třinácti léčebným pramenům a poté zde projel průvod zakladatele města krále Karla IV.

Termálním pramenům, jako zdroji zdraví a také prosperity, osobně požehnal papežský nuncius Diego Causero. Tento tradiční akt se karlovarským zřejmě vyplácí, v loňské sezoně se sem přijelo léčit nebo relaxovat přes 95 tisíc hostů, což bylo o dvacet tisíc víc než v předešlém roce.

Přesto, že stávající lůžková kapacita je využita v průměru na 60 procent, vyrůstají v Karlových Varech stále nové hotely, penziony i rekreační byty. Děkan římskokatolické církve Jiří Hladík by uvítal, kdyby výstavba nenarušila poklid lázní. Bylo by dobré pokud možno využívat stávající kapacity nebo opravovat staré budovy a nestavět nic nového. S ním souhlasí i ředitel Karlovarského symfonického orchestru Alois Ježek. Podle něj počty zahraničních hostů rostou na úkor místních.

Nejpoutavější při otevírání lázeňských sezon bývá průjezd suity legendárního zakladatele. Město si podle primátorky Veroniky Vlkové připomíná 650 let od okamžiku, kdy mu císař římský a král český Karel IV. poprvé umožnil užívat jméno Karlsbad - Karlovy Vary.

Primátorka uvedla, že letošní, neobyčejně dlouhé, čtyřdenní slavnosti zaplatí z větší části sponzoři. Těmi jsou podnikatelé, kteří profitují z lázeňského boomu.