Památník připomíná nacisty zavražděného Václava Ingra

Události v regionech: Památník připomíná Václava Ingra (zdroj: ČT24)

Nacisty zavražděného Václava Ingra připomíná nový památník ve Vlkoši na Hodonínsku. Tamního rodáka popravili kvůli jeho bratrovi, kterého nacisté považovali za jednoho z největších nepřátel. Od smrti Václava Ingra letos uplynulo osmdesát let. O pamětní místo už v 90. letech usilovala i jeho žena Libuše Ingrová.

Podplukovníka Václava Ingra během druhé světové války nacisté s manželkou Libuší uvěznili v nedalekých Svatobořicích v internačním táboře pro nepřátele státu a v únoru 1943 transportovali do Osvětimi.

„Byl to rovný a čestný člověk, který bohužel zaplatil svým životem. Pak je taková zvláštnost, že když odjížděl do Osvětimi, tak ještě poslal tři dopisy z Brna z nádraží. V jednom dokonce psal: Dozorci na nás byli hodní, dovolili nám kouřit. Mně to nejde vůbec do hlavy, protože všichni máme zafixované, s prominutím, ty dobytčáky,“ řekl zakladatel Military muzea generála Sergěje Jana Ingra ve Vlkoši Petr Něnička.

O dva měsíce později Václava Ingra v koncentračním táboře popravili. Důvodem bylo i angažmá jeho bratra generála Sergěje Jana Ingra v exilové londýnské vládě, kde byl ministrem národní obrany.

Mladšího Václava nyní kromě části výstavy v muzeu připomíná i pietní místo na vlkošském hřbitově. „Je to pokračování uctívání lidí, kteří se podíleli na odboji, kteří pracovali v armádě. Ať je to rod Vítků, Ingrů, Macháčků. Je to asi poslední splacení dluhu těm padlým,“ uvedl starosta obce Milan Sluka (ODS).

Čestné místo je jen pár metrů od hrobu jeho bratra generála Ingra. Pomyslně tam ještě přivezou jeho ostatky z Osvětimi „Vzali jsme prsť z jeho rodného Vlkoše, vezmeme ho do Osvětimi, v Osvětimi vezmeme prsť tamní hlíny a přivezeme zpátky do Vlkoše k pamětní desce,“ popsala Andrea Něničková z Military muzea. Vyrazili v pátek a vrátí se 11. listopadu – na den válečných veteránů.