Objednat nákup nebo získat informace. Brněnská univerzita nabízí neslyšícím komunikaci přes video

Videohovory pro neslyšící (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci z Akademického centra studentských aktivit v Brně nabízejí novou službu pro neslyšící. Prostřednictvím videohovorů tlumočených do znakové řeči si mohou lidé domluvit pomoc s nákupy nebo získat odpovědi na otázky související s pandemií koronaviru. Právě dostatek informací a sociální kontakt potřebují v současné době neslyšící nejvíc.

Renata Pastrňáková si ve znakovém jazyce prostřednictvím webkamery objednala obličejové štíty, její požadavky tlumočnice předala dobrovolníkům na telefonní lince. „Potřebuji je, protože když se setkáme s neslyšícími a máme roušku, tak si nerozumíme,“ vysvětlila Renata Pastrňáková.

Dobrovolníci už předali přes deset tisíc štítů a stovky litrů dezinfekce. Pomáhají ale také například s dovozem jídla. Lidé se na ně mohou obrátit přes portál chcipomoct.cz.

Jen tak si popovídat

Tlumočení zajišťuje spolupráce s Tichou linkou pro neslyšící. Dobrovolníci z akademického centra v Brně nabízejí také možnost si ve znakovém jazyce popovídat, aby se lidé doma necítili osamělí.

„Řada lidí je uzavřená doma a začíná jim chybět kontakt. Takže my jim umožňujeme to, že si dobrovolník pravidelně s tímto člověkem volá. Dobrovolníci jsou pod dohledem odborníka, psychologa,“ řekla Petra Hašková z Akademického centra studentských aktivit.

Znakový jazyk v pořadech ČT

Znakový jazyk je teď častěji k vidění také na televizních obrazovkách. Neslyšící a nedoslýchaví se shodují, že dostat se k informacím je pro ně stěžejní. Obzvlášť když se opatření a nařízení vlády často mění. „Bylo by dobré, kdyby byla možnost titulkovat ve všech televizních stanicích,“ řekl vedoucí Unie neslyšících Ivan Poláček.

Brněnská Unie neslyšících komunikuje se seniory, kteří neovládají mobil ani internet, postaru dopisem. „Dopisy rozesíláme našim klientům a naše tlumočnice v nejnutnějších případech mají možnost naše klienty navštívit,“ dodal Ivan Poláček.