Novým šéfem karvinské nemocnice je Žolnerčík. Kraj zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie

Radní Moravskoslezského kraje v pondělí jmenovali do funkce ředitele nemocnice v Karviné-Ráji Ivo Žolnerčíka, který třináct let působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu v pondělí zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie Tomáše Knybela kvůli údajnému dehonestování karvinské nemocnice v médiích.

Předchozího ředitele nemocnice v Karviné Jiřího Matěje Moravskoslezský kraj odvolal na konci srpna tohoto roku. Na přechodnou dobu ho nahradil vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Pavel Rydrych. 

Do výběrového řízení na ředitele karvinské nemocnice se přihlásilo sedm uchazečů. Podle náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) se Žolnerčík jevil jako nejvhodnější kandidát. Vyzdvihl právě jeho dlouholeté působení ve Fakultní nemocnici Ostrava. 

„Zná nemocniční prostředí velmi důvěrně a jako bývalý náměstek ředitele velmi dobře ví, jak velká nemocnice funguje, jaká úskalí může její provoz mít a zná potřeby nejen pacientů, ale také zdravotnického personálu,“ řekl Gebauer.

Na údajné pomluvy doplatil primář orlovské ortopedie

Pavel Rydrych, který nemocnici v Karviné řídil od konce srpna, stihl ještě v pondělí ráno odvolat primáře ortopedie v Orlové Tomáše Knybela. Podle Gebauera byla důvodem Knybelova vyjádření do médií o špatném stavu operačních sálů v Karviné. Náměstek řekl, že šlo prakticky o dehonestování zdravotnického zařízení. 

„Pan Rydrych mi předal doklad o odvolání z funkce primáře a k souhlasu papír, zda souhlasím se zařazením na funkci lékaře, s čímž jsem souhlasil. Obojí jsem podepsal. Zároveň tam byl představen nový primář,“ uvedl Knybel. Novým primářem ortopedie je Martin Holinka.

Hlavním úkolem nového ředitele nemocnice v Karviné-Ráji bude podle Gebauera stabilizovat napjaté poměry, které v karvinské nemocnici a zejména na oddělení ortopedie panují.

Problémy v nemocnicích neutichají

Situace kolem orlovské ortopedie je dlouhodobě napjatá. Důvodem je její stěhování z Orlové kvůli přesunu akutní lůžkové péče z tamní nemocnice do Karviné a Havířova. Optimalizace zdravotní péče v regionu vyvolala protesty a situace zůstává problematická dodnes.

Původně se měla ortopedie přesunout do Karviné, kde už lékaři provedli i několik operací. Ortopedický tým ale s podmínkami v Karviné spokojen nebyl a hrozilo, že by se ortopedie mohla rozpadnout. Kraj poté oznámil, že zdravotníkům vyhoví a oddělení přesune do Havířova.

Karvinské ARO v ohrožení?

Přesun ortopedie z Karviné do Havířova se ale nelíbí některým karvinským zdravotníkům, protože by tento přesun mohl výrazně ohrozit fungování ARO v tamní nemocnici. To je totiž dosud akreditovaným vzdělávacím pracovištěm, které může vzdělávat mladé lékaře bez atestace.

Vzdělávací akreditaci ale může mít pouze ARO v nemocnici, kde jsou alespoň čtyři operační obory, což by po přesunu ortopedie do Havířova nebylo splněno. Lékařský odborový klub Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj proto vyhlásil stávkovou pohotovost.

Knybel řekl, že s přesunem ortopedie do Havířova i nadále počítá. „Oficiálně se nic nezměnilo, dostali jsme za úkol vytvořit seznam zaměstnanců, kteří souhlasí s přechodem do Havířova. Vypracovali jsme ho a odeslali oběma ředitelům,“ doplnil.

Gebauer však v pondělí o přesunu už zcela jednoznačně nehovořil. „Mám za to, že přání přesunu do Havířova bylo pouze přání odvolaného pana primáře,“ uvedl s tím, že řešení celé situace bude teď zásadním úkolem pro nově nastupujícího ředitele.