Spor o ortopedii z Orlové se vyhrotil. Zdravotníci z karvinské nemocnice vyhlásili stávkovou pohotovost

Zdravotníci z nemocnice Karviná-Ráj nesouhlasí s tím, aby se ortopedie z optimalizované orlovské nemocnice přesunula do Havířova. Karvinská nemocnice by totiž přišla o další operační obor nutný ke vzdělávání mladých lékařů. Místní zdravotníci proto vyhlásili stávkovou pohotovost a žádají, aby kraj situaci urychleně řešil.

Moravskoslezský kraj minulý týden rozhodl, že má orlovské ortopedické oddělení namísto Karviné přejít do Havířova. Pro karvinskou nemocnici by to znamenalo především ztrátu akreditace pro anesteziologicko-resuscitační oddělení.

„V okamžiku, kdy jsou neatestovaní čtyři lékaři ze šesti, tak to bude znamenat, že tito lékaři budou muset naše oddělení opustit. V tom okamžiku padá operativa a přecházíme do nouzového režimu,“ popsal krizový scénář primář ARO oddělení nemocnice v Karviné-Ráji Miroslav Zajíček. Během úterního mimořádného setkání proto zdravotníci podepisovali petici i dopis adresovaný vedení kraje.

Lékaři z Orlové do Karviné nechtějí

S přesunem orlovské ortopedie do Havířova souhlasil kraj poté, co všech šedesát pět zaměstnanců tamního oddělení řeklo, že než by se přesunuli do Karviné, raději podají výpovědi.

„V případě, že bychom opravdu trvali na tom, že ortopedie přejde do Karviné, bylo by třeba udělat pravděpodobně nějaké razantní personální změny, co se týče ortopedického týmu,“ vysvětlil rozhodnutí kraje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

„Můžeme se postavit, dáme výpovědi a vedení kraje si potom si potom může vybrat,“ řekl primář ARO oddělení nemocnice v Karviné-Ráji Miroslav Zajíček.

V Karviné by mohla vzniknout ortopedie pro akutní případy

Kraj navrhuje řešení. „Domluvili jsme se s panem ředitelem, že začneme budovat v karvinské nemocnici malou ortopedii, která by se zabývala akutními traumaty, a Havířov by dělal plánované výkony,“ vysvětloval Martin Gebauer.

V další variantě by se pak ortopedie v Havířově stala detašovaným pracovištěm nemocnice v Karviné tak, aby se neohrozilo vzdělávání mladých lékařů. „Zdá se mi to jako takový kočkopes. Nejde jedna věc, vymyslíme druhou, ale nejsem si jist, jestli je tohle správné řešení,“ řekl primář ARO oddělení nemocnice v Karviné-Ráji.

Na rozhodnutí ortopedického týmu z Orlové ale současná situace nic nemění. Objevily se prý navíc další neshody, které lékaře od spolupráce s Karvinou odrazují. „Pacienti, kteří byli plánováni na čtvrtek a pátek v Karviné, byli zrušeni před operací. Byly vykopány příkopy, které už asi překročit nejde, a my jsme rozhodnuti pro Havířov,“ řekl primář ortopedického oddělení nemocnice v Orlové Tomáš Knybel.

Zdravotníci karvinské nemocnice vyhlásili s okamžitou platností stávkovou pohotovost a chtějí, aby jim kraj vyšel vstříc. Pokud to neudělá, přestanou tamní lékaři sloužit přesčasy nad zákonnou povinnost.