Nový Libušín by se měl návštěvníkům otevřít příští rok v březnu. Šest let po ničivém požáru

Vyhořelý Libušín na Pustevnách v Beskydech by se po obnově mohl veřejnosti otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je podle generálního ředitele Národního muzea v přírodě Jindřicha Ondruše den výročí požáru. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci na 3. března 2014.

„Stavební práce na obnově Libušína bychom rádi dokončili do října letošního roku,“ řekl ředitel muzea Ondruš. Stavba začala v létě 2017.

Pak bude podle něj na řadě instalace gastronomického zařízení a interiérového vybavení a kolaudace. „V objektu se nyní dělají práce v interiéru, například omítky, rozvody elektřiny, podlahové konstrukce či zabezpečovací zařízení. Jsou již vybrané firmy, které dodají nábytek, gastro vybavení,“ vysvětlil Ondruš.

Zajímavostí bude systém, který bude hasit případný požár, a to pomocí plynu. Kvůli tomu je v objektu umístěna speciální fólie, která zabrání úniku plynu. V případě požáru technologie pustí plyn, který požár uhasí. „Jde o unikátní technologii v republice. Už jsme ji zkoušeli v praxi, funguje to,“ řekl technický náměstek muzea Milan Gesierich.

Chata se vrátí do podoby z roku 1925

Obnova Libušína by měla vyjít na sto milionů korun. Objekt bude mít mírně jiné barvy, vrátí se do podoby z roku 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo stavby bude světlejší, změní se i odstíny barev, červená nebude tak výrazná jako dříve, dřívější bílá bude lehce do okrova.

Muzeum chystá pro návštěvníky bohatý program

Spojením Valašského muzea v přírodě a dalších tří skanzenů v Česku vzniklo loni v prosinci Národní muzeum v přírodě. Valašské muzeum převzalo pod svou správu Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina a Muzeum v přírodě Zubrnice. Dříve je spravoval Národní památkový ústav.

Letos se v muzeu uskuteční padesát programů, tři folklorní festivaly, hudební festival, deset výchovně-vzdělávacích pořadů, výstavy i náboženské obřady. Největší akcí budou zřejmě čtyřdenní Rožnovské slavnosti na začátku července.

Rožnovský skanzen patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji. Loni jej navštívilo víc než tři sta padesát tisíc lidí, což bylo nejvíce za posledních 16 let.