Nové parkoviště ve V. Mýtě: práce pro nezaměstnané i prostor pro 50 aut

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) – Nové parkoviště pro 50 aut v bývalém areálu Městského stavebního podniku otevřelo Vysoké Mýto. Jeho význam není pouze v tom, že má ulevit náměstí a ulicím v centru, radnice si zakládá také na tom, jak vzniklo – technické služby zaměstnaly na 40 dlouhodobě nezaměstnaných lidí z problémových lokalit. Věří, že se jí tak podaří zlepšit sociální situaci ve městě a snad i poslouží jako vzor dalším místům.

Do stavby parkoviště zapojila vysokomýtská parkoviště dlouhodobě nezaměstnané (zdroj: ČT24)

Nové parkoviště v blízkosti mýtského autobusového nádraží nechala radnice postavit v rámci veřejně prospěšných prací, do kterých se zapojili dlouhodobě nezaměstnaní lidé. „Domluvili jsme se, že není vhodné jenom dávat pro nic za nic dávky. Daleko lepší je, když se nám podaří ty lidi zaměstnat,“ poznamenal vysokomýtský starosta Miloslav Soušek (SPO).

Podle Jindřicha Dvořáka, který na stavbu dohlížel, nebyly při stavbě vážnější potíže: „Mají chuť pracovat. Občas se musí nutit, ale není to nic hrozného. Pak již byli hrdí na to, co udělali, a šlo to samo.“ Dlaždič Dezider Ferko uvítal i podmínky, za kterých pracoval. „Tady si člověk vydělá osm, devět tisíc. To je přece lepší než dva tisíce,“ srovnal příjem za veřejně prospěšné práce s výší sociálních dávek.

Snahu vysokomýtské radnice podporuje Úřad práce. Dokonce mluví o příkladu pro ostatní města a obce. „Získají nebo obnoví si pracovní návyky a jsou lépe uplatnitelní na trhu práce,“ podotkl.

Na plochu někdejšího bytového podniku se vejde 50 aut, podle vedoucí městského dopravního odboru Kristýny Šťastné bude parkování bezplatné. Stavbou parkoviště vlastními silami město pomůže řidičům, oproti smlouvě se stavební firmou přitom výrazně ušetřilo. „Tato stavba stála 2,1 milionu korun. Kdybychom ji dělali s dodavatelskou firmou, byl by to násobek,“ poukázal starosta Soušek.

Parkoviště je hotové, ale pro radnici nešlo o jednorázový projekt. Práci čerstvě zaměstnané skupiny chce využívat i nadále, například při chystané úpravě parku za pivovarem.