Ničí fasády domů a přenáší nemoci. Ostrava chystá odchyt přemnožených holubů

Ostrava chystá odchyt přemnožených holubů a jejich následné usmrcení. Vedení města to zdůvodňuje tím, že ptáci mohou přenášet nebezpečné nemoci, a navíc svým trusem poškozují památky a fasády domů. Ještě letos by radnice chtěla do speciálních klecí odchytit zhruba sedm stovek holubů.

Město už vypsalo veřejnou zakázku na regulaci populace holubů, a to i na základě žádosti městských obvodů. Odchyt přemnožených ptáků by měl probíhat od května do podzimu. Podle náměstka primátora Ostravy Radima Babince (ANO) by mělo být ve městě rozmístěno 48 odchytových klecí. 

Speciální klece budou rozmístěny ve čtyřech městských obvodech, kromě samotného centra města to bude ještě nejlidnatější městský obvod Jih a pak také Svinov a Polanka. Nejvíce jich bude v centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz. Právě tam holubi působí nejvíc problémů. Město navíc žádá občany, aby holuby nekrmili a ani nemanipulovali s odchytovými klecemi.  

Holub je ve městech chápán jako škůdce. Má vysokou reprodukční schopnost a minimum přirozených nepřátel.
Petr Havránek
mluvčí ostravského magistrátu

Města s těmito ptáky bojují například kvůli tomu, že trusem poškozují památky. Zároveň znečišťují veřejná prostranství a můžou na lidi přenášet nebezpečné choroby, jako například salmonelu, toxoplazmózu nebo různé parazity.

Za odchyt a usmrcení holubů město zaplatí 548 tisíc korun bez DPH. „Požadovaný počet holubů, které chce město odchytit, vychází ze zkušeností z obvodů z loňských let. Například jen v městském obvodu Poruba jich ročně odchytí pět set,“ řekl mluvčí magistrátu Petr Havránek. V centru nebo ve Svinově město holuby odchytávalo naposledy loni, jednalo se zhruba o tři sta ptáků.

Problém s přemnoženými holuby řeší i další města v regionu. Například v Havířově je před několika lety odchytávali přímo ochránci přírody. Ptáci mířili do volné přírody, kde sloužili jako potrava pro dravé ptáky.