Nemocnice na Zlínsku opět ruší operace a obnovují covidová lůžka. Kraj má nejvyšší skóre PES v zemi

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je ve Zlínském kraji 81, odpovídá to pátému, nejvyššímu stupni. Pacientů s covidem v nemocnicích tam začalo opět přibývat minulý týden. Krajské nemocnice proto zastavily transformaci covidových lůžek zpět na necovidová a v nejbližší době neplánují další rušení covidových stanic. Ve Zlínském a Královéhradeckém kraji je skóre nejvyšší v zemi.

Před třemi týdny covidárium na gerontologii ve Zlíně zrušili, tento týden ho nemocnice obnoví. Prosincový nárůst počtu pacientů totiž signalizuje další vlnu nemoci. „Prakticky se zase vracíme do nouzového stavu a připravujeme se na příjem covidových pacientů,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Nejvíc nových případů v kraji v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za posledních sedm dní na Kroměřížsku, a to 456, dále na Zlínsku a na Uherskohradišťsku. „My budeme nuceni opět uzavřít plánovanou operativu,“ řekl ředitel nemocnice Kroměříž Petr Liškář.

„Na umělé plicní ventilaci je 23 covid pozitivních pacientů, celkově však na lůžkách intenzivní péče je to 38 covid pozitivních pacientů,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně leží 131 pacientů s nákazou, v Kroměřížské nemocnici jich je 77, v Uherském Hradišti 58 a ve Vsetíně 39.

Index rizika ve Zlínském kraji v minulých dnech kolísal. Ve srovnání s ostatními kraji je na tom teď Zlínský nejhůře. „Může to být také to, že se lidé víc setkávají, je větší fyzický kontakt mezi nimi,“ poznamenala ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Nejhorší situace je v zařízeních sociální péče

Momentálně s covidem bojuje sedmdesát procent zařízení sociální péče. Jeden z aktuálně nejvíce zasažených domovů pro seniory je v Napajedlech na Zlínsku. Nemocní jsou jak klienti, tak téměř všechny zdravotní sestry a nakažená je i velká část pečovatelek. Situace se nezlepšuje ani v domově pro seniory v Kroměříži. Z osmdesáti klientů je covid pozitivních zhruba čtyřicet a nemocná je i polovina personálu.

Hygiena nyní ve spolupráci s krajem chystá nová opatření. Opětovné pravidelné testování klientů v domovech má ochránit nejrizikovější skupinu. Domovy se ale brání. „Mohu říct, že bychom asi nebyli schopni zajistit testování klientů bez pomoci jak hygieny, tak praktických lékařů, případně z nemocnice,“ řekla ředitelka Sociální služby města Kroměříže Dagmar Klučková. O dalším postupu by mohlo být jasno ve středu. 

Hejtman vyzval praktiky, aby pomohli s testováním

Ve středu také začne v celém Česku plošné testování antigenními testy. Ještě před polednem měla krajská nemocnice ve Zlíně rezervační systém díky testování pedagogů plný až do konce prosince. Odpoledne prodloužila otevírací dobu odběrového místa do 19 hodin a uvolnila tak další termíny.

„Vzhledem k očekávanému počtu obyvatel, který bude chtít podstoupit antigenní test, tak to jenom nemocnice nezvládnou. Potřebujeme, aby se i do antigenního testování zapojili i praktičtí lékaři, popřípadě další lékaři,“ řekl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Praktiky k tomu vyzval také hejtman Radim Holiš, který je kontaktoval elektronicky. „O antigenní testování jsme zaznamenali vysoký zájem veřejnosti, který stávající odběrová místa nejsou schopna zvládnout. Budete-li mít zájem, zabezpečí pro vás antigenní testy místně příslušná nemocnice akutní péče založená Zlínským krajem,“ napsal praktikům hejtman. Podle odhadů krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Lubomíra Nečase bude testovat asi 15 procent praktiků, v kraji je asi 290 praktických lékařů pro dospělé.

Rizikové skóre pro celou republiku v úterý kleslo z pondělní hodnoty 71 na 66, po započtení antigenních testů je 61. V Česku nyní platí opatření pro nižší, třetí stupeň rizika. Do čtvrtého stupně se země přesune v pátek, rozhodla v pondělí vláda.