Nedávejme prostor nenávisti vůči menšinám, zaznělo při pietě za Romy a Sinty transportované do Osvětimi

Na místě bývalého takzvaného cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku uctili památku obětí holocaustu Romů a Sintů. Letos uplyne osmdesát let od vypravení hromadného transportu romských mužů, žen a dětí z Hodonína u Kunštátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Většina z transportovaných se nikdy nevrátila.

Hodonínský tábor je vedle tábora v Letech u Písku druhým místem, kam nacisté za druhé světové války nuceně koncentrovali rodiny moravských a českých Romů a Sintů. Podle posledních výzkumů tam zahynulo dvě stě sedm lidí včetně dětí. Hromadný transport odjel z Hodonína u Kunštátu do Auschwitz II-Birkenau 21. 8. 1943. Bylo v něm téměř osm set romských dětí, žen a mužů, které čekala skoro jistá smrt.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková v pietním proslovu zdůraznila, že vyhraňování se k různým menšinám nesmí být již nikdy součástí politické kultury. „Nedávejme ani dnes prostor názorům, které mohou oslovit masy lidí a šířit nenávist vůči jakékoliv menšině,“ řekla.

Vnímá také jako důležité, aby se významné historické dny Romů staly součástí výkladů historie v běžné výuce na základních a středních školách. „Apeluji na ministerstvo školství, aby dodrželo závazek začlenit tematiku Romů do rámcových vzdělávacích plánů,“ dodala.

Památník vzniká i v Letech u Písku

Tragické osudy vězňů z Hodonína se jí přímo dotýkají. „Pravděpodobně na tomto místě byla vězněna a poté transportována do Osvětimi má rodina po dědečkovi Eliáši Polákovi. Nikdy o své rodině nehovořil a dodnes nevím, jaký osud měla. Děda prožil druhou světovou válku na Slovensku. Jen díky tomu přežil a já bych tu dnes nestála. Část rodiny, která žila na Moravě, ale zmizela. O jejich osudech nemám dodnes žádnou informaci. S myšlenkami na ně je pro mě nesmírně těžké tu dnes stát,“ doplnila.

Na místě tábora v Hodoníně u Kunštátu vznikl památník, který spravuje Muzeum romské kultury. Jeho návštěvnost se stále zvyšuje, loni tam přišlo přes osmnáct set lidí. Jeho součástí je expozice Tábor Hodonín u Kunštátu: Průsečík tragických osudů 1940–1950.

Památník holocaustu Romů a Sintů vzniká také v Letech na Písecku. V současnosti tam pokračuje stavba a tvorba expozice. Muzeum romské kultury předpokládá otevření v prvním čtvrtletí příštího roku.