Nájemníkům v Kolíně se nelíbí předražené ceny za odkup bytů

Kolín - Nájemníci bytů v Družstevní ulici už několik měsíců protestují proti předraženým cenám za odkoupení bytů. Radnice stanovila cenu na 7,5 tisíce korun za metr čtvereční. Pro lidi je ale příliš vysoká a neodpovídá podle nich zanedbanému stavu domu. Po protestech a peticích nyní město slevilo o šest set korun, pro obyvatele je to ale stále málo. Ještě před dvěma lety se navíc byty v sousední ulici prodávaly o polovinu levněji. Podle kolínského starosty Jiřího Buřice (ODS) je ale cena od města pořád nižší než tržní a stanovili ji odborní znalci.

Podle nájemníků cena neodpovídá zdevastovanému stavu domu, byty jsou vlhké a plesnivé, původní okna z roku 1963 často vypadávají a opravu potřebují i odpadní trubky. „Elektřina je ještě vedená v hliníku, který má životnost 40 let, čili vlastně už 6 let přesluhujeme, to je o život,“ řekla ČT členka petičního výboru Jitka Tafelová. Obyvatelé domu mají strach i z nebezpečných výtahů, které dávno neodpovídají evropským normám a podle revizní zprávy je jejich životnost maximálně do roku 2012.

První petici obyvatel z Družstevní ulice dostali kolínští zastupitelé už v březnu, na výši ceny to ale žádný vliv nemělo. „Hodnota bytu je vyšší, než činí nabídka, kterou zastupitelstvo města Kolína projednalo,“ uvedl starosta města. Nájemníci se ale nevzdali, petici sepsali znovu a o ceně se přišli dohadovat s městem přímo na další jednání zastupitelstva. Senioři si zde stěžovali na nízké důchody a bojí se, že přijdou o střechu nad hlavou.

Starosta ale jejich obavy nesdílí: „Člověk, který je v nájemním vztahu, zůstává do své smrti nájemníkem, nikdo vám smlouvu neruší,“ reagoval na stížnosti. Zastupitelé ale nakonec schválili návrh, který cenu bytů snižuje o 600 korun za metr čtvereční. „Doufali jsme v cenu o něco nižší,“ uvedla Tafelová. Nájemníci jsou si ale podle ní vědomi, že lepších podmínek nedosáhnou. Další petici už proto nechystají.