Na Vysočině řádí profesionální „řezníci“

Žďár nad Sázavou - Organizovaná skupina na Vysočině střílí a krade hovězí dobytek. V noci na dnešek zloději zastřelili, vyvrhli a ukradli krávu ušlechtilého plemene v Mitrově u Dolní Rožínky. Na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje to není poprvé. Policie ale zatím nikoho nechytila. Majitelé tam proto chtějí svá stáda hlídat společně s dobrovolníky.

Profesionálové na zakázku, tak mluví majitel stáda o organizované skupině, která řádí na Žďársku. Vědí, jak se stádo chová, a dokážou se k němu přiblížit. Zabitá šestiletá kráva patřila mezi chovatelské kousky. Byla zřejmě největší ze všech a vážila 8 metráků. Majitelům vznikla škoda přesahující 50 tisíc korun.

Speciální skotské plemeno masné krávy má velmi kvalitní maso, patří mezi vyhledávané lahůdky. Právě proto si zřejmě organizovaná skupina vyhlídla tento druh. „Ceny jdou nahoru, to znamená, že je pro někoho výhodné si hovězí opatřit tímto způsobem,“ říká ředitel zpracovatelské firmy Mitrovský dvůr Robert Zelený.

Statek Mitrov obhospodařuje přes 370 hektarů zemědělské půdy, převážně pastvin. Věnuje se chovu skotu Aberdeen Angus, jehož maso je po odležení nejvhodnější pro přípravu steaků. Od roku 2009 má podle webových stránek statku veškerá produkce certifikovanou biokvalitu.

Policie šetří na Žďársku už tři stejné případy. Zatím bez výsledku. Podle majitelů stáda je ale skupina nebezpečná. „Ti lidé, kteří toto dělají, se zde pohybují se zbraněmi, těžko odhadovat, co by udělali, kdyby je někdo vyplašil,“ dodává Zelený. Chovatelé teď budou společně s myslivci stáda hlídat. Chystají i instalaci kamerového systému.

Reportáž Blanky Poulové ke krádežím dobytka (zdroj: ČT24)