Na radnici Brna-střed mohly být zmanipulované další zakázky, upozornil kontrolní výbor

Na další dvě podezřelé zakázky Brna–střed, které zatím nejsou předmětem policejního vyšetřování, upozornil kontrolní výbor zastupitelstva městské části. Ten prověřoval investice, které mohly souviset s korupční kauzou bývalého místostarosty Jiřího Švachuly a dalších osmi obviněných. Jednalo se o stavební projekty, jež nebyly podle kontroly dostatečně zpracované.

Kontrolní výbor zastupitelstva Brna–střed zjistil, že dva podezřelé projekty neposkytovaly firmám dost informací, což jim znemožňovalo vypracovat nabídku. To mohlo tvořit příležitost pro korupci. Analýzu zakázek vypracovali tři členové výboru Gabriel Kurtis (Žít Brno), Karen Kylbergerová (SPD) a Monika Lukášová Spilková (Piráti).

„Soutěžitelé, kteří neměli informace, protože je projekt pro výběr zhotovitele v dostatečné míře neobsahoval, měli ztíženou možnost zúčastnit se soutěže. Proto se jí nezúčastnili. Naopak soutěžitel, který by obdržel v zadání chybějící informace, mohl svou nabídku ušít na míru. Vznikla tak situace nízkého počtu soutěžitelů a vytvořilo se prostředí s nedostatečnou konkurencí. Kvůli tomu mohlo dojít k prodražení investičních akcí,“ uvedli členové výboru ve zprávě.

Podezření mají prověřit znalecké posudky

Kontrolní výbor v usnesení doporučil městské části Brno–střed zadat zpracování znaleckých posudků, které podezření prověří. „Se zprávou, kterou opoziční zastupitelé ve čtvrtek předložili kontrolnímu výboru, se pečlivě seznámíme. Navíc nyní můžeme zakázky, které zastupitelé kontrolovali, předat soudním znalcům, jak jsme avizovali ihned po policejním zásahu. Vyjádření odborníků je pro nás i pro trestní řízení stěžejní,“ napsal ČTK starosta Vojtěch Mencl (ODS).

Vojtěch Mencl požádal kontrolní výbor bezprostředně po policejní razii na radnici letos v březnu, aby prověřil tři zakázky za dvě stě milionů připravené a provedené minulým vedením. Dvě podezřelé mají hodnotu sto čtyřicet milionů korun.

Výsledná cena zakázky byla pětinásobná, než uváděl projekt

Z jednotlivostí kontrolní výbor vypíchl, že položkové ceníky nahradily netransparentní kumulované položky, což stavbu prodražuje již ve fázi projektu. V jedné ze zakázek, která řešila stavbu budovy, je cena daná pouze souborným výčtem položek bez bližší specifikace, což zamezuje kontrole hospodárnosti a výkonu stavebního dozoru. V druhém projektu chybí zakreslení současných výtahů a technické řešení nových, což může stavbu také velmi prodražit účtováním víceprací. Z konkrétních nedostatků výbor vyjmenoval například interiérové dveře, které měly stát podle projektu devět a půl tisíce korun, vítěz zakázky je však nabídl za šestapadesát tisíc korun.

Členové kontrolního výboru uvedli, že naráželi na průtahy při vyřizování požadavků směrovaných na úřad městské části. „Týkalo se to zejména požadavků, které směřovaly k prověření dalších konkrétních nedostatků,“ napsali členové výboru. Průtahy podle nich vyvrcholily tím, že tajemník Petr Štika zakázal úředníkům komunikovat se členy kontrolního výboru bez jeho vědomí.

Policie po březnové razii na radnici obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě, a to včetně dvou již bývalých členů ANO. Kromě Švachuly je obviněný také bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin, který na radnici pracoval jako vedoucí odboru investic.