Na plicní klinice v Hradci Králové zloděj ukradl bronchoskopy za osm milionů

Na plicní klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové došlo ke krádeži. Neznámý pachatel v sobotu večer zcizil pět bronchoskopů v ceně osmi milionů korun. Přístroj se používá k průzkumu vnitřní části dýchacích cest. Krádež ohrožuje provoz kliniky a léčbu pacientů, nemocnice se snaží zajistit náhradní techniku.

„Pachatel či pachatelé vnikli násilím na bronchoskopický sál, kde násilím otevřeli skříně a odcizili pět kusů videobronchoskopů. K tomu odcizili další doplňkové vybavení, například zdroje světla či klávesnice,“ uvedla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin krádeže vloupáním, za který pachateli v případě dopadení hrozí trest vězení pět až deset let. Vzhledem k vyšetřování zatím policie nebude k případu sdělovat další podrobnosti.

Bronchoskop je přístroj pro diagnostiku plic a dýchacích cest. Skládá se z kamery a z pružné části zaváděné do dýchacích cest pacienta. Lékař přístroj při zákroku drží v ruce. Přístrojem lze provádět i odebrání vzorku plic.

„Vedení nemocnice nyní intenzivně pracuje na řešení situace, aby péče o pacienty byla zajištěna. Oddělení zůstalo v provozu,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Více nemocnice podle něj případ vzhledem k vyšetřování nebude komentovat.