Maringotky jsou u Moravičanského jezera načerno, úředníci je nařídili odstranit

Stavební úřad v Mohelnici na Šumpersku rozhodl o odstranění černých staveb, kterými jsou rekreační maringotky v okolí Moravičanského jezera. Chráněná krajinná oblast (CHKO) Litovelské Pomoraví proti nim bojuje už od roku 2011, majitelé maringotek však místo doposud odmítali opustit. Proti rozhodnutí úředníků se ještě mohou odvolat.

Ochránci přírody z CHKO Litovelské Pomoraví doposud neměli žádné nástroje k tomu, jak s rekreačními maringotkami v okolí Moravičanského jezera bojovat. Zákon nestanovuje jasnou definici, jestli je možné považovat maringotku zaparkovanou na jednom místě za stavbu, či za vozidlo. 

Tohle je anarchie, když si někdo postaví stavby v rozporu s územním plánem bez povolení stavebního úřadu.
Jan Vrbický
vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny, CHKO Litovelské Pomoraví

Rozhodnutí o odstranění černých staveb vydal stavební úřad v Mohelnici v pátek 7. června a nyní se čeká na doručení dokumentu majitelům pozemků a samotných objektů.

Maringotky mají pergoly a jsou napojené na studny

V okolí jezera je nyní sedm maringotek a jeden plechový objekt z kontejnerů, podle zástupců CHKO jich v minulosti bylo dvanáct. Po některých už zbyly jenom verandy. 

Ochránci přírody při tvrzení, že jde o černé stavby, argumentují tím, že některé maringotky jejich majitelé vybavili pergolami, opláštili je dřevem, a některé dokonce napojili na studny. Podle Jana Vrbického z CHKO Litovelské Pomoraví přestaly být maringotky mobilní, a tím pádem je lze považovat za stavby.

Stavební úřad v Mohelnici už v roce 2016 rozhodl o tom, že maringotky u jezera jsou černými stavbami. Majitelé ale trvají na tom, že se jedná o jejich pozemky a že maringotky přírodě nijak neuškodí.

Podle tajemnice Městského úřadu v Mohelnici Jany Malé se už tehdy majitelé pozemků proti rozhodnutí úřadníků odvolávali. To mohou udělat i teď, definitivní vystěhování rekreačních maringotek se tak podle ochránců přírody může opět protáhnout.