Kolem jezera u Přelouče přibývají chatky i karavany. Některé ovšem načerno, ty chce nechat úřad odstranit

Události ČT: Drobné stavby vyrůstají u jezera. Ty nelegální chce úřad nechat odstranit (zdroj: ČT24)

Kolem písečného jezera v Mělicích na Pardubicku přibývají drobná, podomácku postavená přístřeší. Ne všechna ale mají podle předsedy osady povolení. Stavební úřad se proto chystá všechna zkontrolovat a nelegální stavby nechat odstranit. Podobné potíže řeší už několik let taky v rekreační oblasti kolem novomlýnské nádrže.

Během léta zavítá k písečnému jezeru v Mělicích až patnáct tisíc lidí denně. Teď se tu na hlavní nápor teprve chystají a řeší drobné stavby, které kolem jezera vznikají – dřevěné přístavby kolem karavanů, plechové ploty nebo suché záchody.

„Lidem se nelíbí, v jakém stavu to tady teď vypadá, a další problém je, že se nemůžeme v létě už pomalu koupat a nemáme kudy ani projet,“ přiblížil předseda osadního výboru Mělice Aleš Kouba.

V posledních měsících tady přibyly desítky drobných staveb a ne všechny mají podle předsedy osady povolení. „U některých staveb máme zjištěno, že nejsou povoleny,“ potvrzuje vedoucí stavebního odboru v Přelouči Lubomír Novotný.

Zatímco běžně karavan může kdykoliv odjet, jiný může úřad kvůli dřevěné přístavbě kolem karavanu hodnotit jako nepovolenou stavbu. Oslovení majitelé karavanů u jezera se ale brání, že stavební povolení není potřeba, jelikož nejde o trvalé stavby.

„Dáme jim prostor, aby doložili, že mají potvrzení ke stavbám,“ poznamenal vedoucí stavebního odboru Novotný.

Zákaz kempování pomohl u novomlýnských nádrží jenom na obecních pozemcích

S podobným problémem se potýkají i na jiném místě v Česku – u vodní nádrže Nové Mlýny. I tam vodní plochu lemují desítky podomácku postavených chatek a maringotek. Podle starosty Přítluk Františka Kadlece (za ANO) je většina bez příslušných povolení. „Tyto černé stavby mají negativní vliv na životní prostředí. Nejsou připojeny na kanalizaci, neřeší nijak odpadové hospodářství,“ upozornil.

Před třemi lety Přítluky zakázaly vyhláškou kempování, to ale pomohlo jen na obecních pozemcích, na soukromých zůstávají chatky a maringotky dál.

Obě obce se shodují, že mají v těchto případech omezené pravomoci. Vše řeší stavební úřady. Jenže jednání jsou zdlouhavá, někdy i na několik let.