Lobbista Dědic se odvolal proti osmiletému trestu za manipulaci ostravských zakázek

Lobbista Martin Dědic podal odvolání proti osmiletému trestu, který si má odsedět za manipulaci s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu. Proti nepravomocnému rozsudku se brání i další obžalovaní a také státní zástupce. Ten se odvolal proti zprošťující části verdiktu. České televizi to řekl Igor Krajdl z ostravského krajského soudu, který v případu rozhodoval. Dědicova firma si podle obžaloby přišla na úplatcích až na 30 milionů korun.

Kromě Dědice podal odvolání i Břetislav Pavelek, který za krytí nezákonných transakcí dostal čtyřletý trest. S rozsudkem nesouhlasí ani Jaroslav Křemen z vedení firmy Pragoimex, jehož soud potrestal 2,5letou podmínkou. Odvolal se i Pragoimex a další odsouzené společnosti Business Advisor a Perfect Distribution. Žalobce se naopak odvolal proti osvobození dvou obžalovaných. Odvoláními se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Podle nepravomocného rozsudku Dědic manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám je získat. Využívat měl své úzké vazby na ředitele ostravského dopravního podniku nebo vysoce postavené politiky moravskoslezské ČSSD, jako byli někdejší náměstkyně ostravského primátora Simona Piperková či bývalý hejtman Miroslav Novák.

Odsouzení podle soudu fungovali jako organizovaná zločinecká skupina. K praní špinavých peněz měla sloužit Dědicova firma Business Advisor, která na úplatcích údajně získala až 30 milionů korun. Soud jí za to stejně jako Dědicovi nařídil propadnutí veškerého majetku. Lobbista označil stíhání za zmanipulované a nezákonné.

Dědic čelí další obžalobě

Státní zástupce požadoval pro Dědice a další obžalované přísnější tresty, v případě lobbisty jedenáctileté vězení. Soudce uložení mírnějšího osmiletého postihu vysvětlil částečným zproštěním v některých skutcích, uplynulou dobou nebo Dědicovým přístupem k soudnímu řízení. Ostatní obžalovaní dostali kratší tresty i kvůli bezúhonnosti.

Celkem soud uznal vinu u šesti lidí, z nichž třem uložil tříleté podmínky s pětiletou zkušební lhůtou a peněžité tresty ve výši od jednoho do dvou milionů korun. Kromě Dědicovy firmy, kterou nařídil zrušit, pak soudní senát potrestal dvě společnosti, které údajně zmanipulované zakázky vyhrávaly. Dodavatel tramvají Pragoimex má zaplatit 30 milionů korun a Perfect Distribution, dodavatel spotřebního zdravotnického materiálu, má uhradit deset milionů korun.

Policisté se Dědicovou činností zabývají od roku 2014, kdy jej obvinili. V souvislosti s vyšetřováním této kauzy rozjeli kriminalisté další případy – za machinace s evropskými dotacemi už soudy pravomocně potrestaly bývalého ředitele ostravského dopravního podniku Františka Kořínka a jeho náměstka Radoslava Hanzelku. Sám Dědic pak čelí se svým bratrem obžalobě z praní špinavých peněz a maření spravedlnosti, protože se měli pokusit dostat z dosahu policie devět milionů korun získaných v první kauze.