Lístky na Světový pohár v biatlonu jsou téměř vyprodané. Startuje ve čtvrtek

Ve čtvrtek začíná v Novém Městě na Moravě největší sportovní událost letošní zimy. Na Světový pohár v biatlonu je až na několik posledních pátečních vstupenek vyprodáno. Ve Vysočina Areně se bude závodit až do neděle a pořadatelé očekávají, že za čtyři dny přijde domácí i světové hvězdy sledovat až 120 tisíc lidí.

Poslední úpravy stadionu, instalace doplňkových světel i příprava kamer, tak to ve středu vypadalo v Novém Městě na Moravě. „Trochu nás trápí počasí, protože ledovka bude asi všeobecná, ale to se nedá nic dělat. Musíme se s tím poprat a všechno připravit,“ říká předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

Pořadatelé museli zkontrolovat všechny tribuny, a to včetně mobilních, které vyrostly na několika místech -i podél trati. Informační servis budou mít diváci na velkoplošných obrazovkách.

Česká televize bude posílat záběry do dvaceti zemí světa

Hned za tribunami mají zázemí televizní štáby a i tam vrcholily ve středu přípravy - hlavně přenosových vozů. Jen Česká televize bude vyrábět víc než deset hodin mezinárodního signálu, který půjde do dvaceti zemí světa. 

Biatlonisté mohou počítat s obrovskou podporou fanoušků. Přímo na stadion má denně dorazit třicet tisíc diváků. Pořadatelé proto očekávají, že za čtyři dny přijde domácí i světové hvězdy sledovat až 120 tisíc lidí. 

Na sobotu a na neděli už je vyprodáno dlouho, na čtvrtek se vyprodaly vstupenky den před závodem a teď zbývá už jenom pár lístků na pátek. „Ty víkendové závody, myslím, budou i v rámci světového biatlonu obrovský extrém,“ míní Jiří Hamza.

Na biatlon můžou diváci přijet už čtyři hodiny před závodem

Organizátoři i policisté proto vyzývají diváky, aby dorazili do areálu s několikahodinovým předstihem. „Skutečně zhruba dvě hodiny před závodem může být od Žďáru nad Sázavou i od jiných směrů plynulá kolona vozidel,“ předpokládá mluvčí krajského policejního ředitelství Dana Čírtková. „Areál bude otevřený čtyři hodiny předem,“ dodal Jiří Hamza.

  • čtvrtek 15. prosince: 17:30 sprint mužů,
  • pátek 16. prosince: 17:30 sprint žen,
  • sobota 17. prosince: 15:00 stíhací závod mužů, 17:40 stíhací závod žen,
  • neděle 18. prosince: 11:45 závod s hromadným startem mužů, 14:15 závod s hromadným startem žen

Největším lákadlem je start vítězky Světového poháru Gabriely Koukalové, ale skvěle do sezony vstoupili i Eva Puskarčíková, která minulý týden poprvé ve Světovém poháru vystoupila v individuálním závodu na stupně vítězů, a Michal Krčmář.

Na trati se představí také osvědčení medailisté z mistrovství světa a olympijských her Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Veronika Vítková. S nimi zažijí bouřlivou atmosféru Lucie Charvátová, nadějná Markéta Davidová a Lukáš Kristejn.

Z povzbuzování fanoušků bude Koukalová čerpat energii

Gabriela Koukalová v Novém Městě vystoupila na stupně vítězů jen po smíšených štafetách, jejím nejlepším individuálním umístěním na domácí půdě je páté místo ze stíhačky z roku 2015. Doufá, že jí pomohou fanoušci. „Tentokrát věřím, že si z toho rachotu vezmu jen to pozitivní a že budu z povzbuzování čerpat co nejvíc energie,“ řekla pátá žena průběžného pořadí Světového poháru.

Gabriela Koukalová hodnotí trať (zdroj: ČT24)

Světový pohár se v Novém Městě na Moravě uskuteční počtvrté, jednou z toho byl zároveň i mistrovstvím světa. Poprvé v roce 2012 stál dvacet osm milionů korun, tentokrát rozpočet přesáhne šedesát milionů korun.