Liberty Ostrava musí každý den kontrolovat skládku kvůli stížnostem na uhelný prach

Liberty Ostrava musí na skládce uhlí ve svém areálu každý den kontrolovat hromady uskladněného uhlí, včetně manipulačních ploch. Zpřísnění podmínek pro provoz skládky vydal Moravskoslezský kraj kvůli stížnostem na uhelný prach v Ostravě-Bartovicích. Hejtmanství tvrdí, že dosavadní opatření nestačí. Liberty se hájí, že nově stanovená pravidla už dodržuje.

Opatření má snížit prašnost skládky, na kterou si stěžují obyvatelé Bartovic. Kvůli stížnostem se kraj rozhodl, že povolení jejího provozu přehodnotí. „Ukázalo se, že dosavadní opatření, která společnost Liberty Ostrava dodržovala, prostě nestačí,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

Dosavadní podmínky nařizovaly například pravidelné zvlhčování materiálu. Každodenní kontroly podle Uvírové umožní operativně určovat rozsah i dobu vlhčení materiálu vodou s použitím aditiv. To by mělo zachovat pevnou krustu, která odolá povětrnostním podmínkám a zajistí, že se z hromad nebude tolik prášit.

Liberty: Kropíme každý den

Vedení huti uvedlo, že několikrát denně kropí uhlí hasicími vozy prostředkem na bázi polymerů. „Poslední kontrola České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která proběhla na konci srpna, konstatovala, že i přes silný vítr se z otevřené uhelné skládky a přilehlých ploch nepráší. Opatření se tedy jeví jako účinná,“ informovala mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Společnost údajně plní všechny stanovené limity a využívá nejlepší dostupné technologie. Stále ale patří mezi největší průmyslové znečišťovatele životního prostředí v kraji. Negativně se na kvalitě ovzduší podílí i doprava, emise z domácích topenišť i škodliviny ze sousedního Polska.

Radnice požaduje odstranění skládky

Radnice městského obvodu Radvanice a Bartovice bojuje proti skládce uhlí už několik let. Skládka, na které je údajně až sto tun uhlí, je na otevřeném prostranství a podle radních by měla zmizet. Už v minulosti vedení obvodu dalo podnět ČIŽP, kraji i hygieně. 

Kraj už před několika měsíci uvedl, že skládka je v souladu s evropskou legislativou a firma údajně provádí všechna potřebná opatření. „Mezi podmínkami provozu je například pravidelné zvlhčování materiálu, které má snížit prašnost. Hromady musí být zhutňovány,“ řekla už dříve mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.