Část Ostravy se potýká s prachem ze skládky uhlí. Radnice proti ní bojuje, podle kraje však splňuje normy

Obyvatele Ostravy-Bartovic sužují mračna prachu ze skládky uhlí, která patří společnosti Liberty Ostrava. Každý rok z ní vítr odnese zhruba sedm tun uhelného prachu. Radnice městského obvodu Radvanice a Bartovice protestuje proti skládce už několik let, podle Moravskoslezského kraje je však v souladu s evropskou legislativou.

„Při jakémkoli silnějším větru, nebo když je teplé počasí, je to neskutečná zátěž pro místní obyvatele,“ popisuje starosta městského obvodu Radvanice a Bartovice Aleš Boháč (SNK RaB). Uhelný prach se obyvatelům usazuje na domech i autech a navíc ho i vdechují. 

Radnice už několik let bojuje za to, aby skládka, která patří společnosti Liberty Ostrava, zmizela. Podle ní je na otevřeném prostranství asi sto tun uhlí. Vedení městského obvodu už psalo na ministerstvo životního prostředí, krajský úřad, hygienu nebo na ostravskou pobočku České inspekce životního prostředí. 

Kraj i Liberty se shodují, že je vše v pořádku

Podle Moravskoslezského kraje je skládka společnosti Liberty Ostrava v souladu s evropskou legislativou a firma údajně provádí všechna potřebná opatření. 

„Mezi podmínkami provozu je například pravidelné zvlhčování materiálu, které má snížit prašnost. Hromady musí být zhutňovány,“ řekla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová. 

Mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková pak uvádí, že kontroly, které v minulosti provedla například Česká inspekce životního prostředí, potvrdily, že uhlí skladují v souladu s předpisy.

Kvalita ovzduší je horší než v ostatních částech města

Podle rozptylové studie se ze skládky uhlí ročně dostane do ovzduší až sedm tun prachu. V okolí jsou přitom dlouhodobě porušovány jeho koncentrace, loni o necelé čtyři mikrogramy na metr krychlový. K překročení takzvaného imisního limitu dochází nejčastěji v zimním období.

Podle mluvčí Liberty Ostrava však monitorovací stanice v Radvanicích nezaznamenala od května ani jedno překročení limitu pro prach. 

„Kvalita ovzduší v Radvanicích je vůči jiným stanicím v Ostravě horší. Na znečištění se totiž podílí více zdrojů. Je to samozřejmě i vliv všech podniků, které se nacházejí v okolí,“ přiblížila vedoucí centra hygienických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě Lucie Hellebrandová.

Redaktorka ČT Pavla Krůčková zjistila, že radnice městského obvodu usiluje o nové měření hygieniků, které by mělo ukázat, jestli se na znečištění Bartovic podílí právě skládka uhlí společnosti Liberty Ostrava. Až na jeho základě by mohlo případně dojít k jejímu přesunu.