Liberec zvýší daň z nemovitosti – chce naplnit kasu

Liberec – Liberecký magistrát v příštím roce razantně zvýší daň z nemovitosti. Oproti předpokladům se totiž letos vybere jen 53 milionů. Po navýšení částky by mělo do městského rozpočtu přibýt 115 milionů, což je částka, kterou chce město kompenzovat snížení peněz ze státního rozpočtu.

„Je to spíš taková záchrana, protože víme, že příští rok nám od státu nepřijde přes sto milionů korun, a tento výpadek příjmů musíme vyrovnat. Tato daň je jediná, kterou můžeme tady v místě ovlivnit,“ obhajuje nepopulární krok radnice náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc.

Nově každý, kdo žije v krajském městě, zaplatí za rok více jak dvanáct set korun. Až dosud činí daň z nemovitosti 580 Kč. V centru města se daň zvýší dvojnásobně, v některých okrajových čtvrtích ale i čtyřikrát. Jedinou výjimku tvoří obyvatelé Vratislavic nad Nisou; protože mají vlastní rozpočet a zastupitelstvo, prosadil jejich starosta, aby byli plošného zvyšování daně ušetřeni.

Zvýšení daně odsouhlasilo zastupitelstvo Liberce včera. Podle některých zastupitelů však ani toto nemusí pomoct. „Pokud město nesáhne do starých smluv a nezačne dělat transparentnější politiku, tak to k nějakému většímu zlepšení hospodaření nepřispěje,“ konstatoval zastupitel ze Změny pro Liberec Jaromír Baxa.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)