Lékaři voperovali ženě kardiostimulátor těsně před porodem. Bez toho se s ním pojilo velké riziko

Lékaři ze Zlína museli ženě těsně před porodem voperovat kardiostimulátor (zdroj: ČT24)

Unikátní medicínský zákrok mají za sebou lékaři krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. Poprvé v novodobé historii zdravotnického zařízení museli těsně před porodem ženě voperovat kardiostimulátor. Dítě pak přišlo na svět císařským řezem. Běžně bývá mezi oběma zákroky rozmezí minimálně v řádech týdnů.

Anežka Školová má už tři děti, František byl však prvním, které přišlo na svět císařským řezem, a to akutně v 36. týdnu těhotenství. Těsně před tímto zákrokem však musela Školová podstoupit ještě jeden náročnější –⁠ lékaři jí museli voperovat kardiostimulátor. 

„Počítala jsem, že půjdu domů. Nečekala jsem, že zrovna, když půjdu na kontrolu, tady skončím s císařským řezem a ještě s kardiostimulátorem. Tak jsem to obrečela,“ popisuje zkušenost Školová.  

Kardiostimulace byla podle primáře Kardiovaskulárního centra Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Zdeňka Coufala nutná. Potřeba se však ukázala až v době porodu. „Riziko porodu bez zajištění kardiostimulátorem bylo hodně vysoké, a to hlavně pro maminku, nikoliv pro dítě,“ řekl. 

Jednotlivé zákroky od sebe dělilo jen několik hodin

Oba zákroky musely přijít co nejdříve. „Věděli jsme, že dítě se už musí narodit, že už ho těžko bez rizik můžeme nechat v děloze třeba jen týden,“ popsala primářka gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice Marcela Henčlová. Minulou středu v 7:00 proto lékaři pacientce implantovali kardiostimulátor, císařský řez provedli hned v poledne téhož dne. 

Souběh takových operací, mezi kterými bylo jen několik hodin, není běžný. Pro zlínskou nemocnici, která jako jediná v kraji má vysoce specializovaná centra, je to vůbec první zkušenost za posledních minimálně 35 let.

Anežka Školová zatím zůstává v nemocnici. Malý František však už má skoro dvě kila, zdá se tak, že už příští týden by mohli oba zamířit domů.