Lázeňská města chtějí poplatky i od hostů, kteří přijíždějí „na pojišťovnu“. Provozovatelé jsou proti

Události: Poplatky lázeňským městům od pojištěných klientů (zdroj: ČT24)

Lázeňská města by chtěla znovu vybírat poplatky i od hostů, kterým hradí pobyt pojišťovny. Peníze od nich v minulosti dostávala, a to do roku 2020. Oslovené radnice tvrdí, že i pro zmíněné návštěvníky zajišťují řadu služeb. Provozovatelé lázní jsou naopak proti změně.

Pobytový poplatek nyní lázeňským městům hradí pouze samoplátci. Podle měst a obcí by ale bylo správné, aby dostaly zaplaceno za servis, který poskytují všem lázeňským hostům. Jde například o veřejné osvětlení nebo odvoz odpadu.

Například v Jeseníku plánují velkou investici – chodník, který propojí město a Priessnitzovy lázně. Potřeba na to bude více než dvacet milionů korun. „Všichni lidé, kteří tady bydlí, i ti, kteří přijíždí, chtějí, aby to město vypadalo hezky. Bylo čisté, aby byla posekaná tráva, aby svítilo osvětlení. Takže ten výpadek musíme hradit z jiných peněz,“ podotkla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09).

Provozovatelé lázní ale klienty před staronovým poplatkem brání. „To jsou lidé, kteří sem vyjíždějí na základě návrhu lékaře. Jsou na úrovni těch stejných pacientů, kteří leží v nemocnicích – a ti jsou od poplatků osvobozeni,“ zdůvodňuje ředitel Priessnitzových léčebných lázní Roman Provazník.

Návrh, který by poplatek po čtyřleté přestávce znovu zavedl, by měli brzy projednat poslanci. Například Jeseník by díky němu získal až dva miliony ročně navíc.