Lanýžová záhada v Brně. Objevili je v záhonech botanické zahrady

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity našli pracovníci vzácné lanýže zimní (Tuber brumale). Přestože záhony na podzim pravidelně ryjí, objevili je poprvé. Je pro ně záhadou, kde se spóry této houby v centru Brna vzaly.

Lanýž zimní se vyskytuje především v dubových lesích, ale je možné ho najít i pod jinými listnáči. Vyžaduje vápenitou půdu. „Tyto podmínky v Botanické zahradě jsou, nicméně je záhadou, jak se spóry této vzácné houby dostaly pod zem v centru Brna a osídlily kořenový systém buku. Možná s osivem získaným z nějaké středomořské nebo francouzské botanické zahrady,“ uvedla odborná pracovnice Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Hana Ondrušková.

Po vykopání pracovníci lanýže předali k mikroskopickému určení do Ústavu botaniky a zoologie. „Vzorky této vzácné houby obohatí tamní sbírky,“ dodala Ondrušková.

Lanýže jsou pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma velmi ceněné, vyhledávané a jsou i jednou z nejdražších surovin k přípravě pokrmů. Jsou po právu také nazývány „diamanty v kuchyni“. Jejich sběr je v Česku ve volné přírodě zakázán. Prodávané lanýže různých druhů pocházejí většinou z Itálie a Francie.