Kvůli radonu odhlašují rodiče děti ze školky v Blatci na Hané. Ředitelka pochybení odmítá

V mateřské škole v Blatci na Olomoucku naměřili zvýšené hodnoty radonu (zdroj: ČT24)

Kvůli naměření zvýšených hodnot radonu několik rodičů z Blatce na Olomoucku odhlásilo své děti z tamní mateřské školy. Opozice tvrdí, že vedení obce i mateřské školy o problému vědělo několik let a situaci neřešilo. Ředitelka školky se proti tomu ohradila a tvrdí, že hodnoty nejsou tak vysoké a že stačí větrat.

Radioaktivní radon vstoupá do přízemí budovy mateřské školy v Blatci ze země a výrazně překračuje referenční hodnoty. Doporučené maximum radonu je 300 beckquerelů (Bq) na metr čtvereční vzduchu, specialisté tam přitom naměřili až 500 Bq.

Radioaktivní radon v MŠ Blatec
Zdroj: SÚRO

Dlouhodobé ozáření radonem může mít podobné následky jako u kuřáků, tedy zvýšenou možnost vzniku rakoviny plic. Podle Státního ústavu radiační ochrany ale nic podobného u dětí z Blatce nehrozí.

Několik rodičů přesto své děti ze školky odhlásilo a další o tom uvažují. „Děti chodily do školky doteď, takže je nechám dojít do konce školního roku a pak uvidíme,“ řekla jedna z maminek Hana Křivánková.

Zatajila školka výsledky měření?

Školku běžně navštěvuje pětadvacet dětí, v pondělí jich chybělo sedm. Rodiče je kvůli obavám o jejich zdraví nechali doma. Vadí jim zejména to, že je nikdo o problémech s radonem neinformoval už v roce 2017, kdy byly k dispozici první předběžné výsledky měření. Ty však měla potvrdit ještě nová měření. 

Volala jsem na Státní ústav radiační ochrany a tam mi řekli, že hodnota, která byla překročena, není nijak dramatická a že stačí, když budeme pouze větrat.
Hana Bednářová
ředitelka ZŠ a MŠ Blatec

Kontrolní měření na přítomnost radonu v mateřské škole proběhlo až letos, jenže ani tentokrát rodiče nikdo neinformoval. To kritizuje hlavně blatecká opozice. 

Problém by mohl být vyřešen během prázdnin

Vedoucí odboru přírodních zdrojů Státního ústavu radiační ochrany Ivana Fojtíková řekla, že větrání z krátkodobého hlediska stačí. „Dlouhodobě je potřeba udělat ozdravná opatření, který většinou spočívají v odvětrání budovy, ale to musí rozhodnout projektant,“ upřesnila.

Vedení obce už stavební úpravy plánuje, konkrétně se jedná o úpravu podlah, která by mohla proběhnout už o letních prázdninách. „Už v době, kdy přišlo vyrozumění o posledním upřesňujícím měření, jsem oslovil firmu, se kterou teď jednám,“ řekl starosta Blatce Mojmír Dostál (Nestr.).