Kutnohorští se obávají vzniku romského ghetta

Praha – Kutnohorští obyvatelé sepisují petici proti záměru tamní radnice udělat z bývalých kasáren bydlení pro sociálně slabé. Jsou přesvědčeni, že tam vznikne romské ghetto a vzroste kriminalita. Podle radních ale nic takového nehrozí.

Z bývalých kasáren by měly být byty pro sociálně slabé. Lidi z okolí ale tento nápad radnice vystrašil. Pod nesouhlasnou peticí už je tisíc pět set podpisů. „Tito lidé jsou velice problémoví. My se obáváme o své majetky. Chybou také je centralizovat tyto obyvatele na jednom místě,“ namítá obyvatel Kutné Hory Tomáš Gryč. 

Největší strach mají lidé z toho, že se do kasáren nastěhují nepřizpůsobiví Romové z nedalekých Neškaredic. Studie, kterou vypracovala Agentura pro sociální začleňování, s takovým záměrem ale nepočítá. „Z kasáren by měla vzniknout taková novodobá rozvojová zóna města, která by rozhodně neměla mít charakter nějaké chudinské čtvrti,“ vyvrací obavy lidí pracovník Agentury pro sociální začleňování Vít Lesák. „Předpokládáme, že tam vzniknou běžné malometrážní byty pro seniory, pro mladé rodiny, startovací byty, případně ubytovna pro samoživitele,“ vypočítává možnosti starosta města Ivo Šanc. „Myslíme si, že řešením této problematiky je ponechat tuto skupinu lidí, která vždycky bude mít problémy ve většinové společnosti, tam, kde bydlí,“ říká člen petičního výboru Karel Šolín.  

Jaké budou konkrétní podmínky pro získání bytů, zatím vedení města neví. Sehnat peníze na rekonstrukci kasáren totiž potrvá ještě několik let, na rozdíl od projektu, který se chystá v Neškaredicích. Z Neškaredic by se v budoucnu mohla stát prosperující vesnice. Soukromá firma tady plánuje obnovu zdevastovaných statků a chce začít podnikat v agroturismu. Od místních už skupuje domy a pozemky. Vzniknout by tu měla dobová tvrz, středověká krčma, stylové ubytování a další vyžití pro turisty.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)