Voda ze zatopeného dolu dosud mizela v potoce. Teď ji zachytí v nádrži

UvR: Voda ze zatopeného dolu dosud mizela v potoce, teď ji zachytí v nádrži (zdroj: ČT24)

V Lamperticích na Trutnovsku budují nádrž na zachycení vody z bývalého černouhelného dolu Jan Šverma. Těžba tam skončila před 27 lety a nevyužívané štoly zatopila voda, která dosud volně vytékala do okolních potoků. V nádrži ale poslouží krajině i místním hasičům.

Voda vyvěrající na povrch je důsledek hornické činnosti v dolu Jan Šverma v Žacléři, kde se uhlí přestalo těžit v roce 1992. S tím také skončilo i odčerpávání vody, která šachty zatápěla.

Od té doby si voda hledala cestu z důlního díla až do Lampertického potoka. Její červená stopa není v krajině k přehlédnutí. „Důlní voda obsahuje větší obsah železa, které při styku se vzduchem oxiduje, vysráží se,“ vysvětluje technik z Palivového kombinátu Ústí Michal Kostelecký.

Ryby, koupání i zásobárna pro hasiče

Kvůli suchým létům se začne voda zachytávat v nádrži. Obsáhne téměř dva a půl milionů litrů, napouštět by se měla už koncem roku. Po sedimentaci bude mít parametry vody přírodního rybníka. 

„Předpokládáme, že po nějaké době se kvalita zlepší natolik, že bude moct sloužit i chovu ryb,“ plánuje vedoucí střediska Východočeských uhelných dolů Palivového kombinátu Ústí Jiří Kokeš.

Nádrž by mohli místní využívat i ke koupání. „Lidé používají veřejné koupaliště v Trutnově nebo krytý bazén, který je od nás patnáct kilometrů,“ vysvětluje starosta Lampertic Jiří Láš (nestr.).

Nejvíc ale novou zásobárnu vody vítají hasiči, kteří v horském terénu poslední roky marně hledají její přírodní zdroje. „Dost často nám zde vysychají potoky a tyto záchytné nádrže nám pomůžou při hašení plošných požárů,“ očekává velitel dobrovolných hasičů v Žacléři Milan Pácha. 

Nová vodní plocha změní i tvář krajiny. Na první pohled běžného návštěvníka nenapadne, že se pod povrchem lampertické nádrže skrývají miliony tun černého uhlí.