Vánoční smrk pro Prahu uřezala pila na stromy z deštných pralesů

Vánoční smrk míří do Prahy, ten v Olomouci už svítí (zdroj: ČT24)

Pražské Staroměstské náměstí letos před Vánocemi ozdobí strom z Podkrkonoší. Smrk pro hlavní město pokáceli nedaleko Pecky u Nové Paky. Do centra Prahy má dorazit v noci z pondělí na úterý.

Dřevorubci museli sáhnout po neobvykle velké motorové pile s lištou dlouhou přes metr, která se normálně používá v deštných pralesích. „Průměr pařezu je zhruba 105 centimetrů. Strom je ve velmi dobré zdravotní kondici,“ potvrdil dřevorubec Jiří Vorlíček.

Skácený strom musel být hned na místě zkrácen na požadovaných 22 metrů a kmen byl opracován na průměr 50 centimetrů, aby se mohl rovnou zapustit do dva metry hlubokého otvoru na Staroměstském náměstí.

Smrk se vydal na cestu do Prahy
Zdroj: ČT24

Jehličnatý velikán rostl u hájenky poblíž Pecky zhruba 68 let. Celý život kolem něj chodil František Wolf, místní lesník a majitel lesů, který letos zemřel. „Na jeho památku jsme řekli, že ten strom darujeme,“ popisuje pohnutky manželka dárce Alena Wolfová.

Z Pecky vyrazil tahač s pětitunovým jehličnatým nákladem směrem na Lázně Bělohrad, Jičín, Mladou Boleslav a Prahu. Na Staroměstské náměstí dorazí v pondělí v noci. Poprvé se rozsvítí 26. listopadu, o dva dny dřív než vloni.

Vánoční jarmark začal v Olomouci už 20. listopadu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V Olomouci už vánoční strom svítí

Ještě před začátkem adventu se rozsvítil vánoční strom na Horním náměstí v Olomouci. Podle pořadatelů je brzké zahájení trhů tradicí, nejpozději se otevírají 23. listopadu a trvají až do 23. prosince.

Olomoucký strom měří dvacet metrů a září na něm dvacet tisíc led diod. Na zahájení místních trhů se přišlo podívat několik tisíc lidí.