V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

UDÁLOSTI: Začalo mistrovství světa v biatlonu (zdroj: ČT24)

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.

Organizátorům v posledních dnech komplikuje přípravy déšť a silný vítr. Pořadatelé tak mají v zásobách 50 tisíc metrů krychlových technického sněhu. Nepříznivé počasí se promítne i do dopravy. Kvůli dešťovým srážkám se neotevřenou některé parkovací plochy. Parkovat přitom bude možné jen na vyhrazených místech.

„Je zcela jasné, že minimálně v prvním týdnu nás čeká mokrá varianta. Nebudeme moci využít některé záchytné plochy, které by byly pohodlnější a pro všechny jednodušší. O to víc bude třeba dbát pokynů pořadatelů a policistů,“ uvedl starosta města Michal Šmarda (SOCDEM).

Upozornil, že aktuální informace lze najít na webu města nebo stránkách Vysočina Areny. Speciální web také mapuje aktuální obsazenost parkovacích míst.

Vrcholí přípravy na MS v biatlonu (zdroj: ČT24)

Uzavřené silnice a objížďky

Kvůli mistrovství světa budou ve městě a jeho okolí uzavřené některé komunikace. Silnice I/19 se promění v parkoviště, proto bude uzavřená od kruhového objezdu po silnici třetí třídy, která za zástavbou vede k novoměstské nemocnici. Řidiči budou muset po objízdných trasách.

„Je potřeba, aby si lidé naplánovali příjezd do Nového Města s velkým časovým předstihem,“ apelovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Uzavřená bude i silnice od autobusové zastávky u nemocnice po obec Vlachovice. Projede tudy pouze veřejná linková doprava, ostatní auta budou muset na objízdnou trasu přes Sněžné a Tři Studně. Veřejnost nebude moci ani na parkoviště u novoměstské nemocnice. Do nemocnice se proto pacienti dostanou hromadnou dopravou.

Na tu by se měli spolehnout i návštěvníci biatlonového mistrovství. Kyvadlová doprava bude mít tři linky. Bude jezdit ze Žďáru nad Sázavou a Fryšavy k parkovišti u nemocnice, odkud je to k závodním trasám přes kilometr.

Uzavírky významně ovlivní i nákladní dopravu, pro ni bude platit za uzavřenou silnici I/19 dlouhá objízdná trasa ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města přes Ostrov nad Oslavou a Bobrovou po silnicích I/37, II/388 a II/360, respektive naopak.

Uzavírky v Novém Městě na Moravě
Zdroj: KŘP Kraje Vysočina

Oproti prvnímu mistrovství světa, které Nové Město hostilo v roce 2013, začne většina závodů až v podvečer. Podle Šmardy je to komfortnější pro místní, kteří se stihnou vrátit z práce, než začne hlavní dopravní nápor.

Sportovní areál prošel rekonstrukcí za půl miliardy korun

Vysočina Arena před šampionátem prošla rozsáhlou rekonstrukcí, kterou hradil stát a kraj. Stála zhruba půl miliardy korun. „Aréna je připravena na moderní závody,“ poznamenal Šmarda. Nové jsou v areálu prostory pro závodníky a servisní týmy, v tribuně E je zázemí včetně ubytování, zcela nové jsou datové rozvody a osvětlení.

Samotné město investovalo například do přístupových tras nebo nákupu rolby. „Není to levná záležitost, ale je to něco, co se celému regionu a České republice vyplatí,“ řekl Šmarda. Od minulého šampionátu podle něj v okolí vznikla řada nových penzionů a dalších ubytovacích kapacit.

V den, kdy mistroství začíná, je ovšem i tak vesměs již plno. Podle recepční novoměstského hotelu Panský dům to tak při biatlonu bývá. „Hned, jak se dozvíme termín, tak máme plno,“ přiblížila.

Část doprovodného programu se letos odehraje mimo sportovní areál, v centru města. Kromě slavnostního zahájení tam budou probíhat autogramiády nebo koncerty. Pracovnice informačního centra Martina Jordán by ale návštěvníkům doporučila, aby se poohlédli v okolních obcích, kde by ještě volné ubytovací kapacity mohly zbývat.

V Novém Městě nepomohl tomu, aby zbyla volná lůžka pro ty, kdo by chtěli hledat ubytování až na místě, ani přesun termínu jarních prázdnin. Ty budou v druhém týdnu mistrovství od 12. do 18. února. Internáty středních škol tak budou moci posloužit k ubytování pro závodníky, pořadatele a návštěvníky.

V Novém Městě na Moravě bude nasazených více než dvě stě policistů

Na průběh šampionátu bude dohlížet 220 policistů z pořádkového, dopravního, cizineckého a kriminálního oddělení krajské policie. „Budou nám pomáhat někteří kolegové z útvarů s celostátní působností. Jedná se zejména o policisty z pyrotechnické služby (...), budeme mít také podporu kolegů z letecké služby,“ uvedla policejní mluvčí Čírtková.

Návštěvníky upozornila, že do areálu Vysočina Areny je zakázaný vstup se zbraněmi, ale například i velkými předměty. „Jako jsou třeba velké sedačky, lyže, kola, kočárky. Nebude také povolen vstup se zvířaty,“ doplnila.

Na možné komplikace se připravila také nemocnice. „Bude posílen zdravotnický tým urgentního příjmu,“ avizovala její ředitelka Věra Palečková. Lékárna zase počítá s tím, že bude mít prodlouženou provozní dobu.

MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě (zdroj: ČT24)