Komplikace pro restauratéry - pro vyvýšenou zahrádku je nutné stavební povolení

Karlovy Vary - Majitelé kaváren a restaurací v Karlových Varech si stěžují na stále přísnější podmínky pro stavbu letní terasy. Od ledna platí nový stavební zákon, podle kterého musí mít pro předzahrádku na zvýšeném pódiu stavební povolení. Podnikatelé to považují za zbytečnost.

Postavit rodinný dům je v Česku od ledna jednodušší. Místo stavebního povolení stačí v mnoha případech jen ohlášení o stavbě. Povolení teď naopak potřebují majitelé restaurací a kaváren, kteří chtějí postavit letní terasu nebo předzahrádku. Dosud jim například v Karlových Varech stačilo jen požádat magistrát o pronájem pozemku.

„Ten následně vydal povolení ke zvláštnímu užívání komunikace. Předzahrádky, které jsou na určitém vyvýšeném pódiu, nyní budou nově podléhat vyjádření stavebního úřadu,” říká mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Podnikatelům se přísnější podmínky nelíbí: „Zahrádka je pro mě nezbytná vyvýšená, protože ulice je do svahu,” říká například majitelka kavárny Irena Večeřová. Další majitel kavárny Rostislav Váňa si myslí, že je to zbytečná administrativní práce navíc, která podnikatelům v ničem nepomůže.

Na předzahrádku jako stavbu začnou v městských památkových zónách navíc dohlížet i památkáři. „Asi nejdůležitější pro nás je, aby to byla věc snadno odstranitelná, nezasahující do toho domu,” vysvětluje zástupce ředitel NPÚ v Lokti Romana Riegerová.

Podnikatelé, kteří restaurační zahrádky přes zimu neuklízejí, teď začali s jejich úpravami tak, aby splnili podmínky úřadů. „Trošku ji zkracujeme a snižujeme tak, aby těm předepsaným rozměrům odpovídala,” říká zaměstnanec restaurace Václav Král.

Podle nového stavebního zákona může úřad podnikatelům, kteří postaví předzahrádku nebo letní terasu načerno, uložit pokutu až půl miliónu korun.