Kasárny Hůrka v Pardubicích půjdou k zemi

Pardubice – Velkolepý projekt revitalizace bývalých kasáren Hůrka v Pardubicích definitivně zkrachoval. Developer, společnost EUBE, tam měl stavět 700 nových bytů, je ale v insolvenci, a tak z jeho plánů sešlo. Městu nezbývá nic jiného, než najít peníze na demolici zchátralých vojenských budov.

Starosta třetího obvodu města Vítězslav Štěpánek (ODS) informoval, že v areálu měly být postaveny nové byty, mateřská školka, centrum pro seniory a malé náměstí. Velkolepé plány developerské společnosti EUBE však zkrachovaly. Firma je v insolvenčním řízení. Zpracovatel projektu revitalizace kasáren a zastupitel Pardubic Milan Košař (Pardubáci) přiznává, že měl určité pochyby, zda je investor schopen takové záměry zrealizovat.

Po nevydařené spolupráci s EUBE si musí město vypít kalich hořkosti do dna. Chystá alespoň demolici chátrajících budov, na kterou však v rozpočtu nemá peníze. „Požádáme ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci, chceme získat zhruba 12 milionů korun,“ uvedl náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Vedení města doufá, že samotné pozemky by mohly být pro případné investory zajímavé. Podle některých zastupitelů města však budou pozemky lákat spíše spekulanty, nového developera radnice jen tak nenajde. Zájem o nové byty je totiž minimální.

Místo nových moderních bytů tak zatím v areálu bývalých kasáren zůstanou jen ruiny.