Kaple v zaniklé obci nebo bývalý lihovar. V Jihomoravském kraji je třináct nových památek

V Jihomoravském kraji je třináct nových nemovitých kulturních památek. Na seznam je v uplynulém roce zařadilo ministerstvo kultury, které vybíralo z 39 návrhů brněnského Národního památkového ústavu. Status získalo několik budov v Brně, na Znojemsku i Hodonínsku. Aktuálně je v regionu celkem 3123 kulturních památek.

Například ve Strážnici se stal kulturní památkou nárožní dům číslo 491 na tamním náměstí. V polovině 19. století založil v místě Abraham Siebenschein lihovar. Za první republiky tam byly vinné sklepy. „Pro Strážnici to bylo velice důležité, významné i z pohledu turistického, reklamního a podnikatelského,“ uvedl místostarosta Walter Bartoš (ODS).

Dalšími nemovitými kulturními památkami jsou také městský dům na Mariánském náměstí ve Znojmě nebo kaple Panny Marie Pomocné u obce Vrbovec. Jedná se o poslední objekt hraniční osady Ječmeniště, která zanikla po roce 1948. Patří obci, která se ji snaží postupně obnovit, momentálně je opravena střecha, okna i dveře.

Jihomoravský kraj má 13 nových kulturních památek (zdroj: ČT24)

Díky zařazení na seznam památek může navíc obec žádat o další dotace a v opravách pokračovat. „V letošním roce už to nestihneme, abychom opět zažádali, ale budeme dopilovávat projekt. My sami jsme iniciativu převzali a žádali jsme o to, aby památka opět památkou byla. Je to takový skvost, je to perla tady na hranicích,“ uvedl starosta Vrbovce Jiří Písař (nestr.).  

Z 39 návrhů prošlo třináct

Brněnská pobočka Národního památkového ústavu zaslala v loňském roce na ministerstvo kultury celkem 39 návrhů na zařazení nemovitostí na seznam kulturních památek. Podle ředitele Zdeňka Váchy nakonec resort vyhověl třinácti žádostem.  

V Brně je to nově kromě bývalé budovy dělnické úrazové pojišťovny třeba i byt manželů Herdanových v ulici Hlinky. Jeho unikátem je zachované původní vnitřní vybavení ze třicátých let minulého století.