Kapacita speciální školy v Praze se zdvojnásobila. Míst pro děti s handicapem je ale stále málo

Události v regionech: Otevření speciální školy po rekonstrukci (zdroj: ČT)

Diakonie v Praze 4 ve středu otevřela nově opravenou základní školu pro děti s handicapem. Přestavbou se dokonce podařilo kapacitu zařízení zdvojnásobit, nově tak slouží 85 žákům. Školu v Praze navštěvují zejména autisté nebo děti s mentální retardací. Obecně ale místa ve speciálních školách v Česku stále nestačí.

Děti, které speciální školu v Praze navštěvují, se učí běžným dovednostem a také samostatnosti. Pro žáky, jako je například František Doležal, je takové zařízení důležité. „Jeho mentální kapacita je omezená asi na úroveň čtyřletého dítěte. Naučil se tady písmenka, naučil se slušnému stolování. Pochopil, že může pomoci, protože je celkem fyzicky zdatný,“ řekla Františkova matka Markéta Doležalová.  

Škola se díky rekonstrukci rozrostla o dalších 35 míst. Projekt připravovala Diakonie už od roku 2017. Největší překážkou bylo financování. Samotná přestavba totiž stála sedmdesát milionů korun.

„Žádné státní dotace na takovou školu neexistují. Začali jsme tak vymýšlet takovou složitou cestu, jak oslovit dárce, rodiče, známé,“ uvedl ředitel školy Diakonie Praha Milan Černý. 

Místa ve speciálních školách stále nestačí

To se nakonec povedlo, rozšíření školy vítá i město Praha. „My jsme si takové navýšení kapacity moc přáli řadu let, protože v posledních letech hodně přibývá dětí a žáků, kteří potřebují speciální školství,“ uvedla ředitelka odboru školství pražského magistrátu Lenka Němcová. 

Jenže ani to kompletně nepokryje poptávku. Ředitel školy musel odmítnout až patnáct dětí. Speciálních škol navíc v Česku postupně ubývá. Zatímco před deseti lety jich bylo čtyři sta, dnes už jenom 330. Odborníci odhadují, že jen v Praze chybí několik set míst.